StoryEditorOCM
SlatkoBLAGDANASKA SLASTICA

Kuglof koji danima ostaje svjež: ovom se receptu uvijek iznova vraćamo, a tajna predivne mekoće leži u ovom sastojku

Piše P. M.
9. prosinca 2025. - 20:52

Kako se približavaju božićni blagdani i kuća polako dobiva onaj poseban miris topline i slatkih očekivanja, uvijek dobro dođe provjereni recept za kolač koji može stajati nekoliko dana i biti jednako ukusan kao prvog.

Ovaj kuglof od jabuka upravo je takav: mekan, sočan i savršen za jutarnju kavu, popodnevno druženje ili mirnu večer uz lampice i topli pokrivač. Vjerujte nam na riječ, odličan je, ovom se receptu stalno iznova vraćamo.

Dobra je stvar i da može potrajati nekoliko dana, jer zahvaljujući naribanim jabukama dugo ostaje mekan i sočan, a loša da je toliko ukusan da će vjerojatno nestati u tren.

image
Profimedia

Kuglof od jabuka

Sastojci

350 g brašna
150 g šećera
2 jaja
200 ml ulja
150 ml mineralne vode
2 izribane velike jabuke
4 žlice kakaa u prahu 
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
šećer u prahu za posipanje
cimet po želji

Priprema

Ogulite i naribajte jabuke na gratakažu. Posipajte ih cimetom i ostavite sa strane. U velikoj zdjeli pomiješajte jaja, šećer i vanilin šećer dok ne postanu pjenasta. Dodajte ulje i mineralnu, pa sve dobro promiješajte.

U drugoj zdjeli pomiješajte brašno i prašak za pecivo. Postepeno dodajte suhe sastojke u mokre i pomiješajte dok ne dobijete glatku smjesu. U smjesu lagano umiješajte pripremljene jabuke.

Kalup za kuglof premažite maslacem i pospite brašnom. Ulijte smjesu u kalup i poravnajte površinu.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 50 do 60 minuta, dok čačkalica ubodena u sredinu kuglofa ne izađe čista. Izvadite kuglof iz pećnice, pustite da se malo ohladi, zatim ga izvadite iz kalupa. Posipajte šećerom u prahu i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. prosinac 2025 20:52