StoryEditorOCM
Slatkoosvježavajuća slastica

Limun kocke po Sandrinom receptu savršen su spoj sočnog i kremastog: evo što je koristila za najbolju kombinaciju okusa

Piše T. S. M.
15. svibnja 2025. - 16:10

Ponekad ti za savršen kolač ne treba puno, napisala je na svom Instagramu Sandra Suhor Galiot uz recept za osvježavajući, sočni kolač s limunom i mi se apsolutno slažemo. Dodatni plus mu je krema, jer zašto ne obogatiti slasticu kremom, zar ne? Pogotovo ako je okusa limuna.

Sandrina slatka kreacija pažnju nam je privukla ne samo spojem sočnog i kremastog, nego i kombinacijom okusa, jer sadrži limun, badem i kardamom, egzotični začin ugodne limunkaste arome s primjesama papra i nečeg što podsjeća na borovu smolu (sve u svemu, jako zanimljivo i ugodno i ako se još niste zaljubili u taj začin, napravite to).

Limun kocke 

Sastojci

Biskvit:

5 jaja
100 g šećera
1 vanilin šećer
120 ml ulja
1 čašica jogurta (oko 180 g)
100 g mljevenih badema
1 žličica mljevenog kardamoma
naribana korica jednog limuna
sok pola limuna
150 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo

Krema:

500 ml mlijeka
3,5 jušne žlice gustina (oko 45 g)
100 g šećera
naribana korica jednog limuna
sok od 2 limuna

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Obložite kalup pravokutnog oblika papirom za pečenje.

Istucite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasta. Dodajte ulje, jogurt, naribanu limunovu koricu, limunov sok i kardamom. Kratko izmiksajte da se smjesa ujednači.

Umiješajte mljevene bademe, a zatim dodajte prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo.

Izlijte smjesu u pripremljeni kalup, poravnajte i pecite 25–30 minuta, odnosno dok biskvit ne poprimi zlatnu boju, a čačkalica izađe suha. Pustite biskvit da se hladi.

Za kremu ulijte 400 ml mlijeka u manji lonac, dodajte šećer i naribanu limunovu koricu pa ih zagrijte do vrenja. U preostalih 100 ml mlijeka razmutite gustin, pazeći da nema grudica. Kada mlijeko zakuha, dodajte razmućeni gustin, uz stalno miješanje pjenjačom. Kuhajte nekoliko minuta, dok se ne zgusne poput pudinga.

Maknite s vatre, dodajte sok od 2 limuna i dobro promiješajte pa prelijte kremu preko ohlađenog biskvita.

Dekorirajte po želji, a limunova korica, listići badema ili šećer u prahu su uvijek lijepa ideja.

Spremite kolač u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći, kako bi se lijepo stegnuo i kako bi se proželi svi okusi.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 23:47