Torte od palačinki, bit ćemo vam iskreni, nikad nam nisu bile osobito privlačne. Možda zbog toga što jednostavo previše volimo jesti palačinke na onaj klasičan način, ali prije će biti da je razlog u tome što torta napravljena od palačinki nekako nikad nije dovoljno kremasta. Tako je barem bilo sve dok nismo naišli na ovo malo čudo.
Slađana Sovilj koju pratimo na Instagramu Slađe od Slađe oduševila nas je svojom palačinka-tortom koja izgleda neodoljivo dobro. Ne samo zbog toga što su palačinke i krema podjednako zastupljene, nego i zbog načina na koji su spojene. Dodatni bonus je kiselkasti element u obliku nadjeva od višanja koji dodatno doprinosi efektnom izgledu ove slastice.
"Nije nimalo komplicirana za napraviti, sve je lako i jednostavno, a opet nekako zabavno, jer obične palačinke su možda i prečeste, a kolač od njih je već stepenica više. Višnje su se savršeno uklopile u ovaj recept, kako zbog spoja slatkog i kiselog okusa, tako i zbog prekrasnog kontrasta boja koji je upotpunio ljepotu ove delicije", napisala je Slađana uz objavu koju nam je dozvolila podijeliti s našim čitateljima.
Torta od palačinki
Sastojci:
Smjesa za palačinke:
3 jaja
100 g šećera
45 g kakaovog praha
4 žlice ulja
220 grama brašna
600 ml mlijeka
Nadjev od višanja:
200 g višanja
200 g šećera
30 g gustina (škrobno brašno)
Bijeli nadjev:
500 g mascarpone sira
300 ml slatkog vrhnja
200 g šećera u prahu
Čokoladni ganache za preljev:
200 g cokolade za kuhanje
120 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Za palačinke izmiksajte jaja i šećer, dodajte im ulje i suhe sastojke. Na kraju dodajte mlijeko i miješajte dok se smjesa ne ujednači.
Višnje i šećer prokuhajte pa im dodajte škrob pomiješan s malo soka od kuhanih višanja. Dobro promiješajte.
Pomiješajte mascarpone i šećer u prahu pa im postupno uz miksanje dodajte slatko vrhnje.
Jednu palačinku stavite na dno uskog, dugog kalupa obloženog plastičnom folijom i premažite je nadjevom od mascarponea.
Preostale palačinke premažite nadjevom mascarponea, zatim nadjevom od višanja pa ih zamotajte. Složite ih na palačinku u kalupu, naizmjenično s nadjevom od mascarponea. Na kraju spojite dvije nepremazane palačinke i odrežite ih na veličinu kalupa pa ih stavite na vrh (pogledajte video) te tortu pospremite u hladnjak na najmanje tri sata.
Izvadite tortu iz kalupa, maknite foliju.
Čokoladu i slatko vrhnje otopite na pari ili u mikrovalnoj, promiješajte da se smjesa ujednači pa dobiveni ganache prelijte preko torte.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....