StoryEditorOCM
Slatkodomaće i zdravo

Marmeladu od mandarina možete napraviti s daleko manje šećera nego što mislite. Evo u čemu je caka, imamo i recept

Piše T. S. M.
13. listopada 2025. - 08:10

Ako izbjegavate marmelade i džemove zato što su puni šećera, činite im veliku nepravdu, a sebi nepotrebno uskraćujete užitak u slatkim zalogajima s okusom voća. Nisu sve marmelade i džemovi isti, jer neki se mogu pripremiti s tek djeićem šećera koji je potreban za pripremu drugih. Neki uopće ne sadrže šećer, poput omiljenog pekmeza od šljiva.

No, nećemo sad o šljivama, o njima smo vam već dosta pisali - ovog je puta riječ o mandarinama. Odnosno, o marmeladi od mandarina. Onoj s manje šećera. Umjesto da omjer voća i šećera iznosi 1:1 kao u nekim prastarim receptima, u ovom slučaju je puno prihvatljiviji pa na 2,5 kg voća ide 750 g šećera. Ako nabavite slatke mandarine, tu količinu možete još malo smanjiti (ali nemoojte ići ispod 500 g).

Kako je u ovoj marmeladi smanjen udio šećera, njegovu ulogu stiskanja i konzerviranja smjese odigrat će džemfix. U teoriji bi je mogla odigrati i jabuka, zahvaljujući pektinu, ali to vam iznosimo samo kao prijedlog, ne kao iskušanu caku za ovu vrstu marmelade. Ako ste ju, pak, isprobali i zadovoljni ste, javite nam!

image
Shutterstock

Marmelada od mandarina s manje šećera

Sastojci:

2,5 kg očišćenih mandarina
750 g šećera
1 vanilin šećer
1 Džemfix

Priprema:

Očistite voće, uklonite mu što više bijelih niti jer mogu dodati gorčinu pa ga izvažite. Navedenu količinu stavite u lonac i prekrijte šećerom pa ih lagano zgnječite i ostavite da stoje par sati.

Smjesi potom dodajte vanilin šećer pa je zakuhajte, smanjite vatru na laganu (u protivnom, bi mogla postrati gorka) i kuhajte oko pola sata. Štapnim mikserom usitnite smjesu pa kušajte treba li joj dodati još malo šećera (imajte na umu da će biti slađa kad se malo ohladi). U lonac dodajte Džemfix te nastavite pripremu marmelade prema uputama na pakiranju.

Gotovu marmeladu prebacite u staklenke, zatvorite ih i ubacite u pećnicu zagrijanu na 75 stupnjeva i ugasite ju, a marmeladu pustite da se u njoj polako hladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 15:33