Ako izbjegavate marmelade i džemove zato što su puni šećera, činite im veliku nepravdu, a sebi nepotrebno uskraćujete užitak u slatkim zalogajima s okusom voća. Nisu sve marmelade i džemovi isti, jer neki se mogu pripremiti s tek djeićem šećera koji je potreban za pripremu drugih. Neki uopće ne sadrže šećer, poput omiljenog pekmeza od šljiva.
No, nećemo sad o šljivama, o njima smo vam već dosta pisali - ovog je puta riječ o mandarinama. Odnosno, o marmeladi od mandarina. Onoj s manje šećera. Umjesto da omjer voća i šećera iznosi 1:1 kao u nekim prastarim receptima, u ovom slučaju je puno prihvatljiviji pa na 2,5 kg voća ide 750 g šećera. Ako nabavite slatke mandarine, tu količinu možete još malo smanjiti (ali nemoojte ići ispod 500 g).
Kako je u ovoj marmeladi smanjen udio šećera, njegovu ulogu stiskanja i konzerviranja smjese odigrat će džemfix. U teoriji bi je mogla odigrati i jabuka, zahvaljujući pektinu, ali to vam iznosimo samo kao prijedlog, ne kao iskušanu caku za ovu vrstu marmelade. Ako ste ju, pak, isprobali i zadovoljni ste, javite nam!
Marmelada od mandarina s manje šećera
Sastojci:
2,5 kg očišćenih mandarina
750 g šećera
1 vanilin šećer
1 Džemfix
Priprema:
Očistite voće, uklonite mu što više bijelih niti jer mogu dodati gorčinu pa ga izvažite. Navedenu količinu stavite u lonac i prekrijte šećerom pa ih lagano zgnječite i ostavite da stoje par sati.
Smjesi potom dodajte vanilin šećer pa je zakuhajte, smanjite vatru na laganu (u protivnom, bi mogla postrati gorka) i kuhajte oko pola sata. Štapnim mikserom usitnite smjesu pa kušajte treba li joj dodati još malo šećera (imajte na umu da će biti slađa kad se malo ohladi). U lonac dodajte Džemfix te nastavite pripremu marmelade prema uputama na pakiranju.
Gotovu marmeladu prebacite u staklenke, zatvorite ih i ubacite u pećnicu zagrijanu na 75 stupnjeva i ugasite ju, a marmeladu pustite da se u njoj polako hladi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....