Na naš poziv čitateljima koji vole kuhati i peći kolače da nam pošalju svoje recepte i fotografije javila se i Petra Grunfeld. Zaljubljenica u kuhanje i pripremu slastica koju možete pratiti na Instagramu u utrku za vrijednim nagradama upustila se receptom za čuvenu tortu Opera.
Više detalja o natjecanju možete pročitati ovdje, a u našoj rubrici Spiza i putem taga Biramo najbolji recept (koji ćete pronaći na dnu teksta) možete vidjeti koje smo recepte dosad objavili.
Torta Opera
Sastojci
Biskvit:
5 jaja
5 bjelanjaka
140 g mljevenih badema
80 g šećera u prahu
30 g brašna
Prstohvat soli
30 g rastopljenog maslaca
2 žlice šećera
Kava:
100 ml kave (espresso)
1 žlica šećera
Čokoladni ganache:
160 g čokolade za kuhanje
160 g vrhnja za šlag
Krema od kave:
5 žumanjaka
100 g šećera
45 ml kave (espresso)
200 g maslaca na sobnoj temperaturi
Mirror glazura:
2 g listića želatine
13 g kakaa u prahu
45 g šećera
30 g vrhnja za šlag
40 g vode
20 g čokolade za kuhanje
Priprema
Skuhajte kavu, dodajte šećer i ostavite da se ohladi.
Pripremite ganache: zagrijte vrhnje za šlag do vrenja, prelijte ga preko nasjeckane čokolade, dobro promiješajte dok se čokolada ne rastopi i ostavite da se ohladi.
Pripremite biskvit. Miksajte bjelanjke, dodajte sol i postupno dodajte 2 žlice šećera, miksajući dok ne dobijete čvrsti snijeg. U velikoj zdjeli pomiješajte mljevene bademe i šećer u prahu, dodajte jaja i miksajte dok smjesa ne postane kremasta. Prosijajte brašno u smjesu i lagano ga umiješajte špatulom. Dodajte snijeg od bjelanjaka i pažljivo ga umiješajte. Na kraju dodajte rastopljeni maslac. Smjesu izlijte u veliku tepsiju i pecite na 200 °C oko 7 minuta (provjerite čačkalicom). Ohladite i narežite na tri dijela.
Pripremite kremu od kave. Miksajte žumanjke dok ne posvijetle. U lončiću zagrijte kavu sa šećerom i kuhajte dok temperatura ne dosegne 115 °C. Polako dodajte sirup od kave u žumanjke uz neprestano miksanje. Postupno dodajte omekšali maslac i nastavite miksati dok ne dobijete glatku kremu.
Složite kolač sljedećim redoslijedom:
Prvi sloj biskvita premažite kavom, nanesite polovicu kreme od kave.
Položite drugi sloj biskvita, premažite kavom i dodajte ganache.
Položite treći sloj biskvita, premažite kavom i nanesite preostalu polovicu kreme od kave.
Poravnajte i ostavite u hladnjaku nekoliko sati.
Pripremite mirror glazuru. Stavite želatinu u hladnu vodu prema uputama na pakiranju. U lončiću pomiješajte vodu, vrhnje za šlag, kakao i šećer te zagrijte do vrenja. Kuhajte nekoliko minuta uz neprestano miješanje. Maknite s vatre, dodajte nabubrenu želatinu i dobro promiješajte. Smjesu procijedite kroz cjedilo na nasjeckanu čokoladu i miješajte dok se čokolada ne otopi. Pričekajte da temperatura glazure dosegne 32 °C, zatim je prelijte preko ohlađenog kolača. Ostavite kolač u hladnjaku da se stegne, zatim ga poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....