StoryEditorOCM
Slatkobiramo najbolji recept

Moćna slastica za posebne prilike: Petra nam je otkrila kako priprema čuvenu tortu Opera, ovo je desert koji obara s nogu

Piše T. S. M.
31. ožujka 2025. - 19:18

Na naš poziv čitateljima koji vole kuhati i peći kolače da nam pošalju svoje recepte i fotografije javila se i Petra Grunfeld. Zaljubljenica u kuhanje i pripremu slastica koju možete pratiti na Instagramu u utrku za vrijednim nagradama upustila se receptom za čuvenu tortu Opera.

Više detalja o natjecanju možete pročitati ovdje, a u našoj rubrici Spiza i putem taga Biramo najbolji recept (koji ćete pronaći na dnu teksta) možete vidjeti koje smo recepte dosad objavili.

image
Privatni album

Torta Opera

Sastojci

Biskvit:

5 jaja
5 bjelanjaka
140 g mljevenih badema
80 g šećera u prahu
30 g brašna
Prstohvat soli
30 g rastopljenog maslaca
2 žlice šećera

Kava:

100 ml kave (espresso)
1 žlica šećera

Čokoladni ganache:

160 g čokolade za kuhanje
160 g vrhnja za šlag

Krema od kave:

5 žumanjaka
100 g šećera
45 ml kave (espresso)
200 g maslaca na sobnoj temperaturi

Mirror glazura:

2 g listića želatine
13 g kakaa u prahu
45 g šećera
30 g vrhnja za šlag
40 g vode
20 g čokolade za kuhanje

Priprema

Skuhajte kavu, dodajte šećer i ostavite da se ohladi.

Pripremite ganache: zagrijte vrhnje za šlag do vrenja, prelijte ga preko nasjeckane čokolade, dobro promiješajte dok se čokolada ne rastopi i ostavite da se ohladi.

Pripremite biskvit. Miksajte bjelanjke, dodajte sol i postupno dodajte 2 žlice šećera, miksajući dok ne dobijete čvrsti snijeg. U velikoj zdjeli pomiješajte mljevene bademe i šećer u prahu, dodajte jaja i miksajte dok smjesa ne postane kremasta. Prosijajte brašno u smjesu i lagano ga umiješajte špatulom. Dodajte snijeg od bjelanjaka i pažljivo ga umiješajte. Na kraju dodajte rastopljeni maslac. Smjesu izlijte u veliku tepsiju i pecite na 200 °C oko 7 minuta (provjerite čačkalicom). Ohladite i narežite na tri dijela.

Pripremite kremu od kave. Miksajte žumanjke dok ne posvijetle. U lončiću zagrijte kavu sa šećerom i kuhajte dok temperatura ne dosegne 115 °C. Polako dodajte sirup od kave u žumanjke uz neprestano miksanje. Postupno dodajte omekšali maslac i nastavite miksati dok ne dobijete glatku kremu.

Složite kolač sljedećim redoslijedom:

Prvi sloj biskvita premažite kavom, nanesite polovicu kreme od kave.

Položite drugi sloj biskvita, premažite kavom i dodajte ganache.

Položite treći sloj biskvita, premažite kavom i nanesite preostalu polovicu kreme od kave.

Poravnajte i ostavite u hladnjaku nekoliko sati.

Pripremite mirror glazuru. Stavite želatinu u hladnu vodu prema uputama na pakiranju. U lončiću pomiješajte vodu, vrhnje za šlag, kakao i šećer te zagrijte do vrenja. Kuhajte nekoliko minuta uz neprestano miješanje. Maknite s vatre, dodajte nabubrenu želatinu i dobro promiješajte. Smjesu procijedite kroz cjedilo na nasjeckanu čokoladu i miješajte dok se čokolada ne otopi. Pričekajte da temperatura glazure dosegne 32 °C, zatim je prelijte preko ohlađenog kolača. Ostavite kolač u hladnjaku da se stegne, zatim ga poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 17:14