Postoji li nešto bolje od tiramisua, kremaste talijanske slastice od mascarponea i piškota, oplemenjene marsalom, espressom i kakaom? Teško. Osim ako znate kako napraviti sladoled od tiramisua. Vjerojatno ste ga već vidjeli u sladoledarnicama ili u rashladnim škrinjama u trgovinama, no jeste li znali da ga uopće nije teško pripremiti u vlastitoj izvedbi?
Posao bi vam možda malkice mogla otežati nabavka jednog od ključnih sastojaka, jer kondenzirano mlijeko, koje mu daje točno onakvu teksturu kakvu treba imati, ponekad nije lako pronaći u trgovinama.
Srećom, baš smo vam nedavno otkrili kako se kondenzirano mlijeko lako može zamijeniti... ma, što ćemo vam sad prepričavati, podsjetite se na ovom linku i dobit ćete "tajni" sastojak koji će domaćem tiramisu sladoledu omogućiti da postane predivno kremast čak i bez korištenja stroja za pripremu sladoleda.
Domaći tiramisu sladoled
Sastojci:
250 g mascarponea
200 ml slatkog vrhnja
150 ml kondenziranog mlijeka
1 žličica instant kave + 2 žlice vruće vode
1 žličica likera (Amaretto, Marsala ili tamni rum)
1 žličica ekstrakta vanilije
8–10 piškota
kakao u prahu za posipanje
Priprema:
U maloj šalici otopite instant kavu u vrućoj vodi i ostavite da se ohladi. U velikoj zdjeli izmiksajte mascarpone, kondenzirano mlijeko, ekstrakt vanilije i liker dok ne dobijete glatku kremu. U drugoj posudi izmiksajte vrhnje u čvrst šlag, pa ga pažljivo umiješajte u mascarpone smjesu. Dodajte ohlađenu kavu i promiješajte dok se sve ne poveže.
Piškote natrgajte na komadiće i nježno ih umiješajte u kremu (dovoljno je lagano promiješati, kako bi se dobio mramorni efekt). Smjesu prebacite u posudu s poklopcem, poravnajte površinu i pospite je kakaom.
Pospremite sladoled u hladnjak na barem 6 sati, idealno preko noći. Prije posluživanja ostavite ga 10-ak minuta na sobnoj temperaturi
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....