StoryEditorOCM
Slatkoledena poslastica

Najkremastiji domaći tiramisu sladoled za koji će vas svi pitati recept: tajna savršene teksture krije se u ovom sastojku

Piše T. S. M.
20. lipnja 2025. - 19:23

Postoji li nešto bolje od tiramisua, kremaste talijanske slastice od mascarponea i piškota, oplemenjene marsalom, espressom i kakaom? Teško. Osim ako znate kako napraviti sladoled od tiramisua. Vjerojatno ste ga već vidjeli u sladoledarnicama ili u rashladnim škrinjama u trgovinama, no jeste li znali da ga uopće nije teško pripremiti u vlastitoj izvedbi?

Posao bi vam možda malkice mogla otežati nabavka jednog od ključnih sastojaka, jer kondenzirano mlijeko, koje mu daje točno onakvu teksturu kakvu treba imati, ponekad nije lako pronaći u trgovinama.

Srećom, baš smo vam nedavno otkrili kako se kondenzirano mlijeko lako može zamijeniti... ma, što ćemo vam sad prepričavati, podsjetite se na ovom linku i dobit ćete "tajni" sastojak koji će domaćem tiramisu sladoledu omogućiti da postane predivno kremast čak i bez korištenja stroja za pripremu sladoleda.

image
Shutterstock

Domaći tiramisu sladoled

Sastojci:

250 g mascarponea
200 ml slatkog vrhnja 
150 ml kondenziranog mlijeka 
1 žličica instant kave + 2 žlice vruće vode
1 žličica likera (Amaretto, Marsala ili tamni rum)
1 žličica ekstrakta vanilije
8–10 piškota 
kakao u prahu za posipanje

Priprema:

U maloj šalici otopite instant kavu u vrućoj vodi i ostavite da se ohladi. U velikoj zdjeli izmiksajte mascarpone, kondenzirano mlijeko, ekstrakt vanilije i liker dok ne dobijete glatku kremu. U drugoj posudi izmiksajte vrhnje u čvrst šlag, pa ga pažljivo umiješajte u mascarpone smjesu. Dodajte ohlađenu kavu i promiješajte dok se sve ne poveže.

Piškote natrgajte na komadiće i nježno ih umiješajte u kremu (dovoljno je lagano promiješati, kako bi se dobio mramorni efekt). Smjesu prebacite u posudu s poklopcem, poravnajte površinu i pospite je kakaom.

Pospremite sladoled u hladnjak na barem 6 sati, idealno preko noći. Prije posluživanja ostavite ga 10-ak minuta na sobnoj temperaturi

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 21:36