StoryEditorOCM
Slatkosavršen spoj

Najkremastiji kolač na svijetu: u paša lokum zaljubit ćete se na prvi pogled, a Antonia ga radi na posebno dobar način

Piše T. S. M.
7. listopada 2025. - 18:55

Kad je riječ o slasticama, neki najviše vole hrskave kore i mekane biskvite, drugi uzdišu za bogatim čokoladnim glazurama i šarenim preljevima, ali ima i onih koji priznaju samo jedno - kreme. Mi smo svakako u toj skupini. Ako se i vaš opis savršenog kolača svodi na "Što kremastije, to bolje", onda imamo točno ono što će vam se najviše svidjeti. Jeste li ikad čuli za paša lokum?

Najjednostavniji opis tog kolača bio bi "Sama krema". Ali u obliku kolača. Preciznije, rolata. 

image
Antonia Jagodić

Recept za ovu očaravajuću slatkariju dala nam je Antonia Jagodić, zaljubljenica u kuhanje i fotografiranje hrane koju pratimo na Instagramu.

Kako se radi paša lokum?

Recept za ovu očaravajuću slasticu donosi Antonia Jagodić, zaljubljenica u kuhanje i fotografiranje hrane koju pratimo na Instagramu. U svojoj verziji spojila je okuse kakaa i kokosa, a osim tih dviju namirnica, na popisu sastojaka nema mnogo toga, tek malo brašna, šećera, maslaca i mlijeka te slatko vrhnje za fazu ukrašavanja.

image
Antonia Jagodić

Posebno nam se svidjelo što Antonia kremu priprema od spomenutih sastojaka, umjesto da se posluži prečicom u vidu praška za puding, kao što je slučaj u nekim drugim varijantama ovog kolača i zato nam se njen recept sviđa više od drugih.

image
Antonia Jagodić

Paša lokum

Sastojci

150 g brašna
170 g šećera
150 g kokosova brašna
30 g kakaa
50 g maslaca
1 l mlijeka
200 ml vrhnja za šlag
1 vanilin šećer

Priprema

Pomiješajte šećer, brašno i kakao pa dodajte malo mlijeka i izmiješajte da nema grudica. Ulijte ostatak mlijeka i stavite kuhati na srednju vatru. Kuhajte uz miješanje dok se ne zgusne poput pudinga.

Kad se zgusne, dodajte vanilin šećer i maslac te promiješajte dok se maslac ne otopi.

Veliki lim od pećnice pospite kokosovim brašnom tako da dno bude potpuno prekriveno. Na kokos izlijte vruću smjesu i poravnajte površinu. Ostavite da se dobro ohladi i stegne.

Posebno izradite šlag i premažite ga preko ohlađene smjese. Ostavite da se dobro ohladi, najbolje preko noći, a zatim režite na pravokutnike i savijajte u rolice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 15:24