Karneval se bliži vrhuncu, stoga pripremite zdjele i miksere jer radimo krafne. Ovog ćemo ih puta peći po receptu koji nas je iznenadio dodatkom za osobitu mekoću tijesta, a dobili smo ga od Anamarija Gulić koju pratimo na Instagramu Srce od čokolade.
Anamarija u svoje krafnice, pored standardnih sastojaka poput brašna, jaja, mlijeka, šećera i kvasca, dodaje još i - krumpirove pahuljice. One za instant pire krumpir. Zamislite to! Ovaj sastojak djeluje slično kao i gustin (koji je, zapravo, sasvim običan kukuruzov ili krumpirov škrob), odnosno, čini tijesto podatnijim, što rezultira finijom teksturom i većom prozračnošću krafnica.
Dodatan bonus ovog recepta je u tome što isključuje pržejne: krafne će biti sasvim dovoljno mekane i pahuljaste čak i ako ih ispečete u pećnici.
Krafne iz pećnice
Sastojci:
520 g brašna
130 g šećera
2 jaja
60 ml ulja
1 vrećica suhog kvasca
300 ml mlijeka
60 g krumpirovih pahuljica (za pire krompir)
Dodatno:
džem
šećer u prahu
Priprema:
U lončiću zagrijati mlijeko pa mu dodajte pahuljice, dobro promješajte i napravite pire pa ga ostavite sa strane.
Kvasac pomiješajte s malo mlijeka i šećera i pustite ga da se digne.
U zdjelu stavite prosijano brašno, jaja, mlaki pire, ulje, šećer i aktivirani kvasac pa spiralnim nastavcima miksera umijesite tijesto, a ako je previše mekano, dodajte još malo brašna, a ako je tijesto pretvrdo dodajte mu još malo mlijeka
Dobro razrađeno tijesto premjestite u zdjelu, pokrijte čistom kuhinjskom krpom i stavite na toplom mjestu da se diže.oko 1 sat ili dok se ne udvostruči.
Tijesto na lagano pobrašnjenoj podlozi razvaljajte na debljinu od 1.5 cm i uz pomoć kalupa ili čaše izrežite krugove
Spojite zajedno dva kruga uz pomoć mlijeka kojim ćete premazati rubove pa dobivene krafne slažite u posudu za pečenje obloženu papirom, pokrijte ih krpom i ostavite da se dižu 30 minuta.
Pecite ih 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 C.
Ohlađene napunite džemom i pospite šećerom u prahu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....