StoryEditorOCM
Slatkoza posebne prilike

Nekoć je bila pojam svečane torte, ali je pala u zaborav. Majstorica za kolače otkrila nam je recept za čudo s tri kreme

Piše T. S. M.
22. srpnja 2025. - 07:05

Treba li vam torta za posebnu priliku, ako nekoga želite lijepo počastiti slasnim kolačem ili pak želite dopustiti svom slastičarskom umijeću da zablista, imamo recept koji tražite. Riječ je o receptu za čuvenu tortu koja je nekoć smatrana jednom od najboljih na ovim prostorima - o torti Interkontinental.

Dobili smo ga od Ruže Babić Despotović koju pratimo na Instagram profilu Ružina kuhinja.  Torta Interkontinental sastoji se od laganih kora s okusom pečenih lješnjaka i tri bogate kreme s okusom čokolade i lješnjaka. Zapravo ju je puno lakše napraviti nego što bi se moglo zaključiti po ovome opisu i Ružinim slikama, jer dovoljno je napraviti samo jednu, osnovnu kremu, koja se potom podijeli na tri dijela i u svaki se doda različit dodatak.

image
Privatni album

Rezultat je torta koja nikog ne ostavlja ravnodušnim pa nije nimalo čudno što je bila toliko omiljena i što se još uvijek rado priprema, premda je u našim krajevima pomalo pala u zaborav. 

image
Privatni album

Torta Interkontinental

Sastojci

Kore 

100 g prepečenih lješnjaka
12 bjelanjaka
12 žlica šećera
3 vrhom pune žlice brašna
1 ½ žličica praška za pecivo

Krema:

1 l mlijeka
300 g šećera
250 g maslaca 
10 vrhom punih žlica gustina
12 žumanjaka

Dodatno:

100 g pečenih lješnjaka
100 g crne čokolade
100 g bijele čokolade (po želji s komadićima lješnjaka)

Priprema

Zagrijte pećnicu na 180 °C.

Istucite 4 bjelanjka sa 4 žlice šećera. Umiješajte 6 žlica prepečenih mljevenih lješnjaka, 1 vrhom punu žlicu brašna i ½ žličice praška za pecivo.

Izlijte smjesu u kalup promjera 26 cm, obložen papirom za pečenje. Pecite 20 minuta. Pustite da se kora potpuno ohladi, zatim je pažljivo odvojite od papira.

Ponovite postupak još dva puta (peku se ukupno tri kore).

Za kremu pomiješajte mlijeko, šećer, gustin i žumanjke pa ih kuhajte uz miješanje dok se smjesa ne zgusne. Maknite s vatre, prekrijte površinu prozirnom folijom i pustite kremu da se ohladi. 

U drugoj posudi pjenasto izmiješajte maslac pa mu žlicu po žlicu, uz stalno miješanje dodajte ohlađenu kremu.

Podijelite kremu na tri dijela. U prvi dio dodajte mljevene lješnjake, u drugi dio dodajte otopljenu crnu čokoladu, a u treći dio dodajte otopljenu bijelu čokoladu.

Na pladanj stavite prvu koru i premažite je kremom s lješnjacima. Poklopite drugom korom i premažite filom s crnom čokoladom. Poklopite trećom korom i premažite filom s bijelom čokoladom. Ukrasite po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 11:40