StoryEditorOCM
Slatkonježan, a moćan

Neodoljivo sočan kolač od ‘tri mlijeka‘: evo kako se točno radi tres leche, na Balkanu poznatiji pod nazivom trileće

Piše T. S. M.
3. veljače 2025. - 17:20

Kad bismo birali najpopularniji kolač na našim prostorima, u najužem bi izboru sasvim sigurno bio tres leches, sočni kolač koji ćete, što južnije odmičete, sve češće pronaći pod nazivom trileće. Omiljen je zbog toga što je izrazito sočan, jer je dobro natopljen mliječnim preljevom, dok mu dodatnu atraktivnost daje sloj karamele, koji mu se obično nalazi na vrhu. 

Već smo vam jednom pisali o ovom kolaču, donijeli smo vam cijelu priču i objasnili kako je uopće jedna južnoamerička slastica stekla popularnost u ovim krajevima (o tome više možete doznati na ovom linku), a sad ćemo se zadržati isključivo na receptu.

Onima koji ne razumiju španjolski prišapnut ćemo da tres leches znači tri mlijeka, a odnosi se na različite oblike mlijeka koji se koriste za pripremu ove slastice. Da ne duljimo, proučite recept i sve će vam biti jasno. Dobili smo ga od Dijane koju možete pratiti na ovom Instagram profilu, punom sličnih recepata za sočne i moćne slastice. 

image
Shutterstock

Tres Leches/Trileće

Sastojci:

Biskvit:

6 jaja
200 g šećera
200 g griza
200 grama brašna
1 vrećica praška za pecivo

Preljev:

1 litra mlijeka 3,8% mm
500 ml slatkog vrhnja
150 g mlijeka u prahu

Karamel:

200 g kristal šećera
200 ml slatkog vrhnja
1/4 žličice soli
20 g maslaca

Za ukras:

30 g bijele čokolade

Priprema:

Pažljivo izmiksajte šećer i bjelanjke, dodajući jedan po jedan uz stalno miješanje. Zatim dodajte mješavinu brašna. krupice i praška za pecivo. Dobro izmiješajte i stavite u pleh veličine 20x35 cm prethodno namazan uljem i posut brašnom ili u kalup za torte pa pecite biskvit na 180 stupnjeva 25 do 30 minuta.

Mlijeko i slatko vrhnje zakuhajte pa im malo po malo uz miješanje žičanom pjenjačom dodajte mlijeko u prahu.

Mlaki biskvit izbockajte dnom kuhače ili šiljkom pa ga prelijte vrućom smjesom od mlijeka i pustite da se mlijeko upije, a biskvit ohladi.

U loncu na laganoj vatri otopite šećer, dodajte slatko vrhnje i sol te pustite da prokuha. Maknite s vatre i umiješajte kockicu maslaca. Pustite da se malo ohladi pa prelijte preko kolača. 

Bijelu čokoladu otopite na pari. Vruću čokoladu stavite u slastičarsku vrećicu i nanesite preko preljeva od karamele. Ukrasite po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 10:03