Počela je sezona mandarina! Na već dobro znanim punktovima čekaju nas slatki i sočni plodovi, a možemo se smatrati pravim sretnicima jer pripadamo regiji pogodnoj za uzgoj ovog jako zdravog i ukusnog voća. Zahvaljujući tome, kroz cijelu sezonu ga imamo dostupnog izravno od proizvođača, često ubrano samo dan ranije. Iako se daleko najviše jedu svježe, od mandarina se može napraviti i vrlo ukusan kolač! Za pripremu vam trebaju cijeli plodovi, a nemojte da vas buni kora jer baš ona sadrži najviše arome koju trebamo u kolaču. Priprema je jednostavna jer je u pitanju bogati biskvit preliven sirupom, sočan, savršen za užinu, uz kavu ili čaj. Želite li ga dodatno obogatiti možete ga poslužiti uz sladoled, šlag, pa čak i neku custard kremu.
Kolač od mandarina
Sastojci
300 g mandarina
275 g oštrog brašna
250 g šećera
85 g maslaca
85 g grčkog jogurta
3 jaja
2 žličice praška za pecivo
1 vanilin šećer
Sirup:
50 ml soka od mandarina
50 g šećera
Priprema
Mandarine s korom narežite na komade i odstranite sjemenke. Smiksajte ih u glatki pire.
Zagrijte pećnicu na 180, a kalup za tortu od 20 cm namastite maslacem. Umutite šećer i jaja dok smjesa ne postane gusta i kremasta. Prosijte brašno zajedno s praškom za pecivo, sjedinite s omekšalim maslacem i jogurtom i postupno umiješajte umućena jaja. Miješajte dok se sve potpuno ne sjedini, zatim dodajte pire od mandarina. Izlijte u kalup i pecite 50 - 60 min, možete čačkalicom provjeriti je li biskvit pečen.
Dok se kolač peče, napravite sirup. Zagrijte sok od mandarina, dodajte šećer i kuhajte dok se šećer ne otopi.
Izvadite kolač da se prohladi, zatim ga prelijte toplim sirupom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....