Polumjeseci s orasima jedan su od omiljenih zimskih kolača kojim mnogi vole obogatiti blagdanski stol, no premda su izrazito efektni i punoga okusa, imaju jednu manu - oko njih je potrebno dosta zafrkancije. Naime, nakon što je kora ispečena, a kerma pripremljena pa zatim namazana po tijestu i prekrivena glazurom, a po svemu tome posuti mljeveni orasi, potrebno je čašom izrezati jedan po jedan polumjesec. Evo, mi smo se umorili samo od opisivanja. Srećom, može to i jednostavnije.
Mila Kovačević s Instagram profila _mmmila, ove je nkolačiće pretvorila u jedan veliki kolač. Okus je, naravno, isti, a posla je znatno manje. Prenosimo vam njen recept.
Polumjeseci s orasima ‘u komadu‘
Sastojci
Tijesto
150 g maslaca
150 g oraha
100 g šećera
70 g brašna
½ praška za pecivo
4 bjelanjka
Glazura
150 g šećera u prahu
4 žumanjka
1 vanilin šećer
Krema
150 ml mlijeka
150 g oraha
100 g maslaca
100 g šećera
100 g čokolade
Priprema
Umutite omekšali maslac sa šećerom pa postupno dodajte mljevene orahe, brašno i prašak za pecivo. Na kraju kuhačom lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Rasporedite tijesto u okrugli kalup promjera oko 24 cm ili u manji pravokutni kalup. Pecite oko 30 minuta na 180 °C.
Dok se tijesto peče, mikserom dobro izradite žumanjke sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Kad je tijesto gotovo, prelijte ga glazurom i odmah vratite u ugašenu pećnicu. Ostavite oko 20 minuta da se glazura lagano osuši.
Za kremu zagrijte mlijeko sa šećerom i čokoladom na laganoj vatri dok se sve ne otopi. Dodajte orahe i maslac pa miješajte dok se ne poveže. Premažite kremu preko osušene glazure i pospite mljevenim orasima. Stavite u hladnjak da se krema učvrsti.
Ako želiš, mogu pripremiti i verziju ovog kolača s lješnjacima ili čokoladnom podlogom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....