StoryEditorOCM
Slatkozabrinjavajuće dobro

Opijum kocke oborit će vas s nogu bogatstvom okusa: Andrijana ima top recept za moćan kolač, pazite ovu kombinaciju...

Piše T. S. M.
8. veljače 2025. - 08:15

Volite li moćne slastice, možda ste već čuli za opijum tortu, moćnu kombinaciju bijele i crne čokolade, slatkog vrhnja i krem sira zarobljenu između slojeva prozračnog biskvita s okusom kakaa. Ma baš s pravom nosi taj pomalo zloslutan naziv jer jednom kad je probate, samo ćete o njoj maštati.

No torte nisu baš za svaku prigodu i ponekad nam je zgodnije napraviti ih u obliku kolača. Međutim, to nije uvijek baš tek tako, ponekad je, zbog prirode recepta, potrebna poprilična vještina za prevesti erecept za tortu u recept za kolač.

Andrijani Bajić koju možete pratiti na Instagramu Mali zalogaji sreće to je - rekli bismo, a vama je najbolje da provjerite - itekako pošlo za rukom.

Njene opijum kocke izgledaju i zvuće zabrinjavajuće dobro...

image

Privatni album

Opijum kocke

Sastojci:

Kore

4 jaja
70 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
pola vrećice praška za pecivo
80 g brašna
20 g kakaa
50 ml ulja
65 ml mlijeka

Prva krema:

200 g tamne čokolade (60% kakaa)
200 ml slatkog vrhnja

Druga krema

150 g krem ​​sira
100 g bijele čokolade
300 ml slatkog vrhnja

Priprema:

U žumanjke dodajte 50 g šećera i vanilin šećer pa ih izmiješajte pjenjačom. Zatim im dodajte ulje i mlijeko pa kratko miksajte. Pomiješajte suhe sastojke u posebnoj posudi i prosijte ih u žumanjke pa smjesu promiješajte kuhačom.

U posebnoj posudi istucite bjelanjke u čvrsti snijeg uz postupno dodavanje preostalih 20 g šećera. Zatim žlicu po žlicu snijega dodajte smjesi s kakaom i polako miješajte da bi smjesa ostala prozračna. Prebacite je u pleh (30x40) obložen papirom za pečenje i pecite na 200 C oko 15 minuta.

Gotovu koru izvadite iz pleha, okrenite je na čisti list papira za pečenje, skinite papir na kojem se pekla i podijelite je na dva jednaka dijela.

Za prvu kremu zagrijte slatko vrhnje (pazite da ne provrije), dodajte mu izlomljenu čokoladu i miješajte dok se čokolada ne otopi.

Za drugu kremu otopite bijelu čokoladu na pari i dodajte joj krem ​​sir. Istucite slatko vrhnje u mekani šlag pa mu dodajte krem ​​sir i bijelu čokoladu i još malo miksajte.

Prvu koru natopite mlijekom, premažite je polovicom prve kreme, zatim polovicom druge kreme pa je poklopite drugom korom, natopite je mlijekom i premažite ostatkom prve pa ostatkom druge kreme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2025 12:23