Ljeti obožavamo kolače oko kojih nema puno gnjavaže, a još su nam draži oni kojima lijepo prija boravak u hladnjaku. Upravo za takav kolač - za čas gotov i lagan, kao stvoren za vruće dane - poslala nam je recept Nina Bedrica, simpatična Šibenka koju guštamo pratiti na Instagramu Slatka iskušenja.
Uživajte u primamljivoj osvježavajućoj poslastici koja spaja kremu od vanilije i breskve. Dodatnu dozu svježine daje joj dodatak grčkog jogurta ili kiselog vrhnja.
Slatko iskušenje s breskvama
Sastojci:
Biskvit:
4 jaja
12 žlica šećera
12 žlica ulja
12 žlica mlijeka
12 žlica oštrog brašna
1 prašak za pecivo
Sastojci za kremu:
600 ml mlijeka
9 žlica šećera
2 pudinga od vanilije
140 g krem sira
1 grčki jogurt (ili 180 g milerama ili kiselog vrhnja)
Za voćni sloj:
5–6 zrelih breskvi
2 svijetla preljeva za torte
Priprema:
Izmiksajte jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta i svijetla. Dodajte ulje i mlijeko pa kratko promiješajte. Umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica. Ulijte smjesu u nauljen i pobrašnjen lim za pečenje dimenzija otprilike 23 × 35 cm. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 15 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi.
U manjoj posudi razmutite puding u malo mlijeka. Ostatak mlijeka stavite kuhati sa šećerom. Kada zavrije, ulijte smjesu s pudingom i kuhajte na laganoj vatri uz neprestano miješanje dok se ne zgusne. Maknite s vatre i ostavite nekoliko minuta da se ohladi. U mlaku kremu umiješajte krem sir i jogurt (ili mileram), te sve zajedno dobro izmiksajte dok ne postane glatko. Prelijte kremu preko ohlađenog biskvita i poravnajte površinu.
Ogulite breskve i narežite ih na kockice. Ravnomjerno ih rasporedite preko kreme. Pripremite preljev za torte prema uputama na vrećici i prelijte ga preko breskvi. Stavite kolač u hladnjak i ostavite nekoliko sati da se dobro ohladi i stegne.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....