Sočni i kremasti kolači s ljetnim voćem mnogima su slaba točka, osobito kad su dobro ohlađeni. I mi se ubrajamo u takve pa toj vrsti kolača nerijetko dajemo prednost čak i pred sladoledom. Upravo smo nabavili odličan recept za jedan takav kolač, a ono čime nas je oduševio je jednostavnost pripreme.
Recept smo dobili od Mirjane Koprivanac, koju pratimo na Instagramu Mirjanina kuhinjica. Ako ga već niste otkrili, bacite oko, jer Mirjana ima jako puno dobrih ideja i recepata za slana i slatka jela.
Osvježavajući kolač s breskvama
Sastojci
Biskvit:
2 jaja
2 žlice šećera
2 žlice ulja
2 žlice glatkog brašna
½ praška za pecivo
Krema:
600 ml mlijeka
2 pudinga od vanilije
300 g kiselog vrhnja
6 žlica šećera
Ostalo:
3 breskve
malo mlijeka
tučeno vrhnje za dekoraciju
naribana čokolada za posipanje
Priprema
Pećnicu zagrijte na 200 °C. Kalup dimenzija 23 × 23 cm lagano premažite maslacem i pobrašnite.
Za pripremu biskvita najprije izmiksajte bjelanjke sa šećerom u čvrsti snijeg. Dodajte žumanjke i ulje pa sve kratko izmiksajte. Umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, lagano miješajući. Smjesu ulijte u pripremljeni kalup i pecite oko 10 minuta. Biskvit odmah nakon pečenja izbockajte vilicom i poškropite s malo mlijeka.
Breskve ogulite i narežite na ploške. Posložite ih po toplom biskvitu, ostavljajući malo razmaka među komadima.
Za pripremu kreme, dio mlijeka odvojite i u njemu razmutite šećer i prašak za puding. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja. U kipuće mlijeko dodajte smjesu s pudingom i kuhajte uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Maknite s vatre, kratko ostavite da odstoji, a zatim u još vruću kremu dodajte kiselo vrhnje i dobro izmiješajte.
Kremu prelijte preko složenih breskvi i ostavite da se kolač potpuno ohladi i stegne.
Prije posluživanja ukrasite tučenim vrhnjem i pospite naribanom čokoladom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....