Treba li vam još neka ideja za božićne i novogodišnje slastice, nudimo vam recept za kolačiće koji bi lako mogli nadmašiti sve za što ste se dosad odlučili. Dobili smo, naime, odličan recept za ljupke kolačiće koji osvajaju izgledom, okusom, ali i nazivom.
Bez pretjerivanja. Zovu se višnje u snijegu, a taj ih naziv zaista dobro opisuje jer radi se o prhkim keksima na čijem se vrhu nalazi prsten od beze smjese, a u njemu, kao nadjev i dekoracija, džem od višanja. Jednostavno, a vrlo efektno, morate priznati.
Usuđujemo se prognozirati da će višnje u snijegu po receptu koji nam je dposlala Marijana Čamber (pratite ju na Instagramu S ljubavlju Marijana) biti zvijezda svakog blagdanskog stola.
Višnje u snijegu
Sastojci
Prhko tijesto:
200 g brašna
180 g maslaca
100 g šećera
100 g mljevenih oraha
1 žumanjak
Snijeg:
100 g šećera
1 žličica gustina
2 bjelanjka
Nadjev:
džem od višanja
Priprema
Maslac i šećer pomiješajte, dodajte žumanjak i mljevene orahe, zatim postupno umiješajte brašno i izradite glatko tijesto. Oblikujte ga u disk, zamotajte i ostavite u hladnjaku oko 30 minuta.
Ohlađeno tijesto razvaljajte na debljinu od oko 0,5 cm i izrežite željene oblike. Složite ih na lim obložen papirom za pečenje i na svaki kolačić nanesite tanak sloj džema od višanja.
Bjelanjke pomiješajte dok ne dobijete čvrst snijeg, postupno dodajući šećer. Na kraju dodajte gustin i kratko promiješajte. Smjesu stavite u slastičarsku vrećicu i na svaki kolačić istisnite prsten od bjelanjaka, ostavljajući sredinu praznom.
Kolačići se peku oko 12-15 minuta u pećnici zagrijanoj na 160 °C s ventilatorom ili na 180 °C bez ventilatora. Nakon pečenja ostavite ih da se potpuno ohlade, zatim u sredinu svakog kolačića, unutar prstena od bjelanjaka, stavite malu količinu džema od višanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....