Sjeća li se više itko one dobre stare poslastice, skromne i jednostavne za pripremu, a tako dobre jer spaja omiljene okuse? Mislimo na sitne kolačiće zbog kojih nije trebalo paliti pećnice ni uključivati miksere jer su se radili od sastojaka koje je samo trebalo dobro pomiješati pa od dobivene smjese izraditi neodoljive bombice.
Nekoć davno dok nije bilo Rafaella, Ferero Rochera i finih pralina, ove su bombice bile san svih ljubitelja malih slatkih zalogajčića, a kad bi se dobro napravile mogle su se itekako mjeriti s drugim, daleko složenijim kolačima.
Osnovni sastojak ove slastice koju su obožavale generacije na ovim prostorima su mljeveni keksi, a oni koji su znali znanje obavezno su im dodavali i mljevene orahe, obogaćujući tako i okus i teksturu. Kad su se radile za dječje rođendane, u smjesu se nije dodavao rum pa su to bile samo bombice, no kad su bile namijenjene i punoljetnim sladokuscima, uz dodatak omiljenog pića postajale su rum-bombice.
Podsjetimo se kako su dobre...
Rum bombice
Sastojci:
180 g petite beurre keksa
100 g čokolade za kuhanje
80 g oraha
80 g maslaca
2 žlice šećera u prahu
2 žlice mlijeka
1 čep ruma
1 vanilin šećer
Priprema:
Sameljite kekse i orahe, dodajte im šećer u prahu i vanilin šećer.
Čokoladu otopite s maslacem na laganoj vatri pa ih dodajte smjesi od keksa. Dodajte mlijeko i rum. Promiješajte pa po potrebi dodajte još malo mlijeka, ako je smjesa previše suha.
Žličicom vadite malo po malo i oblikujte okruglice pa ih uvaljajte u šećer, kakao ili mljevene orahe i stavite u ukrasne košarice.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....