StoryEditorOCM
Slatkoblagdanski klasik

Panettone iz poznatog splitskog restorana oda je tradiciji i mediteranskoj eleganciji, bit će prava kruna božićnog ručka

Piše PR
19. prosinca 2025. - 13:07

U Hrvatskoj ne postoji baš previše mjesta na kojima se tradicija i inovacija stapaju u tako slasnu bajku kao u splitskom restoranu "Zrno Soli". Restoran, poznat po vrhunskoj mediteranskoj eleganciji, godinama njeguje vlastitu božićnu tradiciju -  limitirane serije panettonea, pripremljene prema strogo čuvanim recepturama.

Božić, možda više nego ijedno drugo doba godine, priziva povratak običajima. Na svečanom stolu, uz svjetlucave svijeće, domaću toplinu i mirise djetinjstva, postoji jedna slastica koja nosi gotovo arhetipsko značenje – panettone.

Poput zlatne kupole milanske katedrale, čije je ime nekoć i prizivalo, panettone je simbol obilja, radosti i zajedništva. Upravo zato njegov dolazak na blagdanski stol danas predstavlja mnogo više od pukog gastronomskog užitka. On označava posvećenost obitelji i radost dijeljenja. Panettone je božićni kruh nade. Slastica rođena iz legende i umijeća.

Povijest panettonea isprepletena je mitovima. Najpoznatija legenda govori o mladom milanskom plemiću Ughettu Atellanu, koji se prerušio u pekara kako bi impresionirao voljenu Adalgisu. Izmislio je bogati kruh s maslacem, šećerom i grožđicama – kruh koji je osvojio srce djevojke i gradskih stanovnika. Drugi mit pripisuje slasticu pomoćniku kuharu imena Toni, koji je na Badnjak spasio vojvodski banket pripremivši improvizirani slatki kruh – pan di Toni, koji se potom pretvorio u današnji panettone.

Bez obzira na verziju, činjenica ostaje: kroz povijest je panettone iz jednostavne božićne slastice prerastao u najsofisticiraniji kolač europske adventske gastronomije.Njegova priprema postala je umjetnost sporog dizanja tijesta, savršene teksture i aromatske ravnoteže.

image

Split, 081225.
Restoran Zrno soli.
Panettone chefa Branimira Prnjaka.
Foto: Ante Cizmic/CROPIX

Ante Cizmic/Cropix

"Zrno Soli" – dom dalmatinske elegancije i blagdanskih klasika

"Zrno Soli" godinama stvara ovu blagdansku čaroliju. Njihov blagdanski Panettone ZS postao je poseban ritual i željno iščekivani luksuz. Svake se godine izrađuje ručno i s puno pažnje, i svake godine iznova uspije iznenaditi profinjenošću okusa.

Za tim iz "Zrno Soli" panettone nije tek kolač nego priča koja se pripovijeda samo jednom godišnje – isprepletena strašću i poštovanjem prema tradiciji. Prerez Panettonea ZS otkriva zlaćanu, rahlu unutrašnjost punu kandiranog voća. Ta posvećenost kvaliteti nije prošla nezapaženo:

"Zrno Soli" ovjenčan je priznanjima gastronomske struke, no njima je jednako važna emocija koju prenose kroz svoje kreacije. Njihov se panettone mijesi i diže puna tri dana, a svaki je korak u procesu mala ceremonija. Rezultat je neodoljivo bogat kolač, koji u svakom zalogaju priziva i mediteranske mirise i nostalgiju djetinjstva.

- Kreirati idealan panettone za nas je poput dirigiranja orkestrom - otkriva chef Prnjak.

image

Split, 081225.
Restoran Zrno soli.
Panettone chefa Branimira Prnjaka.
Foto: Ante Cizmic/CROPIX

Ante Cizmic/Cropix

- Svaki sastojak daje svoj jedinstveni ton, a zajedno stvaraju simfoniju blagdanske radosti - inovativni dodir prirode: suradnja s "Inovapro"

Ovogodišnje izdanje Panettonea ZS donosi svježu dozu inovacije zahvaljujući suradnji s tvrtkom "Inovapro", splitskim pionirima zelene tehnologije.

Stručnjaci "Zrno Soli", predvođeni chefom Prnjakom i vlasnikom Ivom Vrdoljakom udružili su snage s timom tvrtke "Inovapro" u svojevrsnom gastronomskom eksperimentu stvaranja novih aroma. Stoga su prethodnih mjeseci, jednako kao na vlastitim radnim mjestima, vrijeme proveli u laboratoriju tvrtke "Inovapro".

U tijestu ovogodišnjeg panettonea isprepliću se pomno odabrane vrhunske namirnice: fino pšenično 00 brašno obogaćeno brašnom od badema i lješnjaka, zatim domaći žumanjci, maslac i kandirane naranče, a svaku šnitu prožimaju komadići vrhunske belgijske čokolade te dodir prave mahune vanilije s Madagaskara.

Posebnost ovogodišnje edicije su i ekstrakti iz prirode

Prvi put je Panettone ZS oplemenjen kapima najfinijeg ekstra djevičanskog maslinova ulja te ekstraktima razvijenima u laboratoriju tvrtke "Inovapro". Među njima se ističu aromatični ekstrakti kamilice, lavande, mente, lješnjaka i rogača, koji pak daju prepoznatljiv, slojevit aromatski potpis.

Panettone ZS tako postaje mala gastronomska bajka u kojoj se pri svakom kušanju otkriva nova čarolija okusa.Ovi ekstrakti nisu umjetni dodaci, već su 100 % ekološkog porijekla i dobiveni inovativnim postupkom ekstrakcije bez otapala. Tvrtka "Inovapro" razvila je tehnologiju kojom iz ljekovitog i aromatičnog bilja izdvaja najčišću srž, a da se pritom očuva sva kompleksnost prirodnih aroma.

Ključ je u vrhunskim sirovinama: bilje poput kamilice, lavande ili mente uzgaja se organski, pod dalmatinskim suncem i uz posebnu brigu o tlu i okolišu, što jamči da svaka kap ekstrakta nosi autentičan, intenzivan karakter.

image

Split, 081225.
Restoran Zrno soli.
Panettone chefa Branimira Prnjaka.
Foto: Ante Cizmic/CROPIX

Ante Cizmic/Cropix

Hrvatska, sa svojom mirisnom Dalmacijom i plodnom Slavonijom, ima izvrsne uvjete za ovakav uzgoj bilja – nije stoga čudno da se upravo ovdje rađaju projekti koji spajaju znanost i tradiciju u službi održive gastronomije.

Svoju viziju bez granica sažimaju u izreci: "Samo nebo nam je granica".

Management ZS-a najavljuje da će u godinama koje dolaze svjedočiti još smjelijim iskoracima na razmeđi gastronomije, farmacije i wellnessa.

Njihove su ambicije visoko postavljene, što i priliči vizionarima koji su dokazali da se vrhunski okusi mogu graditi na održivim temeljima.

- Dat ćemo sve od sebe da Hrvatska postane središte inovativne ekološke gastronomije koja povezuje našu bogatu tradiciju i ekološku hranu, po kojoj Hrvatska zaslužuje biti prepoznata. Želimo da naš Split postane jedno od značajnih središta Mediterana i u tom segmentu, a sve to možemo zahvaljujući suradnji s prijateljima iz tvrtke "Inovapro" - poručuju iz "Zrna Soli", jasno dajući do znanja da gastronomija može biti i nositelj identiteta i predvodnik održivog razvoja.

Veličanstveni odjek blagdanske poslastice

Ovakav jedinstveni panettone, istkan iz lokalne tradicije i suvremene inovacije, nije ostao nezapažen ni izvan granica Lijepe naše. Panettone ZS polako stječe status "must have" blagdanske poslastice i među gourmet entuzijastima Londona i Züricha.

Već sada iz "Zrno Soli" otkrivaju i velike planove: dio su veličanstvenog projekta kojim će se iduće godine – u povodu 15 godina rada restorana – njihov panettone predstaviti i u Švicarskoj na svjetskoj pozornici.

Planira se izrada specijalne serije u četveroznamenkastim količinama, kako bi se ova dalmatinska priča podijelila s gurmanima diljem svijeta. Panettone ZS toliko je autentičan da se malo tko može zadovoljiti kušanjem samo tijekom adventa.

Poput božićne priče koja se svake godine nanovo pripovijeda, ovaj kolač nastavlja živjeti u uspomenama na zajednički stol i u željnom iščekivanju idućeg kušanja.

Upravo tu leži njegova čarolija: spaja duh Božića i duh našeg podneblja u jedno nezaboravno iskustvo, a završimo najljepšom željom: "Blagoslov je kad imamo s kime podijeliti ovaj Božić".

image

Split, 081225.
Restoran Zrno soli.
Panettone chefa Branimira Prnjaka.
Foto: Ante Cizmic/CROPIX

Ante Cizmic/Cropix
image

Split, 081225.
Restoran Zrno soli.
Panettone chefa Branimira Prnjaka.
Foto: Ante Cizmic/CROPIX

Ante Cizmic/Cropix
image

Split, 081225.
Restoran Zrno soli.
Panettone chefa Branimira Prnjaka.
Foto: Ante Cizmic/CROPIX

Ante Cizmic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. prosinac 2025 13:58