StoryEditorOCM
Slatkobolje nema

Pita od oraha po starinskom receptu: kore su tako prhke da se tope u ustima, a ovaj sastojak čini čuda za okus

Piše T. S. M.
30. rujna 2025. - 08:10

Volite li prave starinske kolače od provjerenih, domaćih sastojaka, svidjet će vam se ovaj recept za pitu od oraha. Kad se pita od oraha radi na ovaj način, rezultat je slastica s korama čije su kore tako prhke da se tope u ustima, a okus joj je neusporediv.

Ako vas posluži sreća pronaći domaće orahe i dobro brašno s vodenice, na najboljem ste putu za dobiti kolač o kojem će se pričati.

Male tajne za najbolju pitu

Posebnost ovog recepta je dodatak kiselog vrhnja u smjesu za kore, no to nije jedina mala tajna koju krije ova starinska pita od oraha.

Trik je u tome da se kore premažu pekmezom od šljiva ili marelica (naravno, po mogućnosti domaćim). Taj maleni dodatak naglašava aromu oraha i čini ovu lijepu prhku pitu još ukusnijom.

Pita od oraha s pekmezom

Sastojci

Kore:

400 g glatkog brašna
200 g maslaca
120 g šećera u prahu
2 žumanjka
2 žlice kiselog vrhnja
1 prašak za pecivo
prstohvat soli

Nadjev:

300 g mljevenih oraha
150 g šećera
150 ml mlijeka
2 bjelanjka

Ostalo:

200 g pekmeza od šljiva ili marelica

Priprema:

Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol, dodajte maslac narezan na listiće pa prstima utrljajte dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Umiješajte šećer u prahu, žumanjke i kiselo vrhnje te brzo zamijesite glatko tijesto. Podijelite ga na dva dijela i stavite u hladnjak na barem 30 minuta.

Za nadjev zakuhajte mlijeko sa šećerom, dodajte mljevene orahe i promiješajte. Kad se ohladi, lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.

Razvaljajte prvi dio tijesta i stavite ga u namašten i pobrašnjen kalup (30×20 cm). Premažite ga ravnomjernim slojem pekmeza pa rasporedite nadjev od oraha. Pokrijte drugim dijelom razvaljanog tijesta, izbockajte vilicom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 35 minuta, dok pita ne poprimi lijepu boju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 19:14