StoryEditorOCM
Slatkoslatko savršenstvo

Pita od sira i jagoda po Petrinom je receptu nešto posebno: doznali smo tajnu najfinijih kora i kremastog nadjeva

Piše T. S. M.
5. svibnja 2025. - 19:13

Jagode obično završe u torti, cheesecakeu ili tiramisuu, no rijetkio ih kad vidimo u - piti. Zašto je tako ne bismo vam znali reći, jer jagoda termičkom obradom, doduše, mijenja okus, ali on je i dalje vrlo primamljiv - sjetimo se samo kako je dobra domaća marmelada od tih slatkih, sočnih bobica.

Idemo ispraviti ovu nepravdu i spojiti dvije odlične stvari (pitu + jagode) u nešto još bolje (= pita od jagoda). Recept je provjeren i odličan, a dobili smo ga od Petre Sabljić koju pratimo na Instagramu Mama kuharica.

Recept nam se jako svidio zbog toga što jagodama u nadjevu društvo radi krem sir (umjesto svježeg, što nadjev čini kremastijim), kao i zbog toga što je tijesto za kore osobito fino i prhko i to zahvaljujući dodatku kiselog vrhnja. Petra koristi još jedan stari trik za bolje prhko tijesto miješa oštro i glatko brašno. Još ćemo jedan detalj pohvaliti jer nam je baš po guštu, a to je dodavanje mljevenih lješnjaka ili badema u kore.

Sve u svemu, puno je razloga za ispeći ovu pitu pa vam toplo preporučujemo da to i napravite.

image
Privatni album

Pita od sira i jagoda

Sastojci:

Prhko tijesto:

180 g maslaca
150 g glatkog brašna
150 g oštrog brašna
90 g šećera (može i smeđi)
80 g mljevenih lješnjaka ili badema
2 žlice kiselog vrhnja
2 žumanjka
pola praška za pecivo
korica pola limuna

Krema od sira:

250 g krem sira 
70 g šećera
3 žlice svježeg sira
1 vanilin šećer
1 jaje
2 žlice gustina

Dodatno:

jagode (otprilike jedna mjerica)
šećer u prahu za posipanje

Priprema:

U zdjelu stavite glatko i oštro brašno, prašak za pecivo i šećer. Dodajte mljevene lješnjake ili bademe, naribanu koricu limuna i hladan maslac narezan na listiće.

Miksajte nastavcima za tijesto, a zatim dodajte žumanjke i kiselo vrhnje. Još kratko izmiksajte pa zamijesite tijesto rukama – ne mijesite dugo.

Odvojite trećinu tijesta, oblikujte kuglu, zamotajte je u prozirnu foliju i stavite u zamrzivač na 30 minuta. Ostatak tijesta (dvije trećine) također oblikujte u kuglu, zamotajte i stavite u hladnjak na 30 minuta.

Jagode očistite, operite i narežite na manje komade.

Za kremu, sve sastojke pomiješajte pjenjačom dok ne dobijete glatku smjesu.

Manji lim za pečenje premažite uljem i pospite brašnom. Razvaljajte tijesto iz hladnjaka i stavite ga u lim. Izbockajte ga vilicom na nekoliko mjesta.

Preko tijesta rasporedite polovicu kreme, zatim narezane jagode, pa ostatak kreme.

Naribajte tijesto iz zamrzivača preko kreme.

Pecite pitu u pećnici zagrijanoj na 180 °C otprilike 25 minuta, odnosno dok ne poprimi lijepu zlatnu boju na vrhu.

Kada je pita pečena, ostavite je da se ohladi, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 22:06