Jagode obično završe u torti, cheesecakeu ili tiramisuu, no rijetkio ih kad vidimo u - piti. Zašto je tako ne bismo vam znali reći, jer jagoda termičkom obradom, doduše, mijenja okus, ali on je i dalje vrlo primamljiv - sjetimo se samo kako je dobra domaća marmelada od tih slatkih, sočnih bobica.
Idemo ispraviti ovu nepravdu i spojiti dvije odlične stvari (pitu + jagode) u nešto još bolje (= pita od jagoda). Recept je provjeren i odličan, a dobili smo ga od Petre Sabljić koju pratimo na Instagramu Mama kuharica.
Recept nam se jako svidio zbog toga što jagodama u nadjevu društvo radi krem sir (umjesto svježeg, što nadjev čini kremastijim), kao i zbog toga što je tijesto za kore osobito fino i prhko i to zahvaljujući dodatku kiselog vrhnja. Petra koristi još jedan stari trik za bolje prhko tijesto miješa oštro i glatko brašno. Još ćemo jedan detalj pohvaliti jer nam je baš po guštu, a to je dodavanje mljevenih lješnjaka ili badema u kore.
Sve u svemu, puno je razloga za ispeći ovu pitu pa vam toplo preporučujemo da to i napravite.
Pita od sira i jagoda
Sastojci:
Prhko tijesto:
180 g maslaca
150 g glatkog brašna
150 g oštrog brašna
90 g šećera (može i smeđi)
80 g mljevenih lješnjaka ili badema
2 žlice kiselog vrhnja
2 žumanjka
pola praška za pecivo
korica pola limuna
Krema od sira:
250 g krem sira
70 g šećera
3 žlice svježeg sira
1 vanilin šećer
1 jaje
2 žlice gustina
Dodatno:
jagode (otprilike jedna mjerica)
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
U zdjelu stavite glatko i oštro brašno, prašak za pecivo i šećer. Dodajte mljevene lješnjake ili bademe, naribanu koricu limuna i hladan maslac narezan na listiće.
Miksajte nastavcima za tijesto, a zatim dodajte žumanjke i kiselo vrhnje. Još kratko izmiksajte pa zamijesite tijesto rukama – ne mijesite dugo.
Odvojite trećinu tijesta, oblikujte kuglu, zamotajte je u prozirnu foliju i stavite u zamrzivač na 30 minuta. Ostatak tijesta (dvije trećine) također oblikujte u kuglu, zamotajte i stavite u hladnjak na 30 minuta.
Jagode očistite, operite i narežite na manje komade.
Za kremu, sve sastojke pomiješajte pjenjačom dok ne dobijete glatku smjesu.
Manji lim za pečenje premažite uljem i pospite brašnom. Razvaljajte tijesto iz hladnjaka i stavite ga u lim. Izbockajte ga vilicom na nekoliko mjesta.
Preko tijesta rasporedite polovicu kreme, zatim narezane jagode, pa ostatak kreme.
Naribajte tijesto iz zamrzivača preko kreme.
Pecite pitu u pećnici zagrijanoj na 180 °C otprilike 25 minuta, odnosno dok ne poprimi lijepu zlatnu boju na vrhu.
Kada je pita pečena, ostavite je da se ohladi, pospite šećerom u prahu i poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....