Pohane jabuke, jabuke u šlafroku ili kako god već volite zvati tu starinsku slasticu ubrajaju se među najomiljenije deserte s jabukama i to s dobrim razlogom. Spoj laganog, pomalo hrskavog tijesta i mirisnih, mekanih jabuka zaista je neodoljiv. A još kad su vruće i diskretno posute šećerom u prahu, možda još i s daškom cimeta.
Eh. "Odnijelo" nas je. Oprostite. Ali sad vam je bar sasvim jasno što osjećamo za pohane jabuke.
Međutim, čini se da smo pronašli novog favorita. Jeste li znali da se s jabukama mogu napraviti popečci? Baš poput onih s tikvicama i sličnim povrćem, samo slatki?
Pripremaju se vrlo lako, po istom sistemu kao i povrtni popečci, a prednost u odnosu na pohane jabuke je dvostruka. Pod jedan, još su hrskaviji, a pod dva, što je još važnije, puno su brže gotovi. Dok za pohane jabuke treba oguliti jabuke i narezati ih na komade iz kojih treba oprezno izrezati dio sa sjemenkama pa potom svaki komadić umočiti u tijesto i pohati, kod popečaka je sve puno jednostavnije.
Jabuke se ogule i krupno naribaju (ili narežu na prutiće, kako vam je draže), zatim se ubace u tijesto nalik onome za pohanje jabuka. Smjesa se potom grabi žlicom i spušta na tavu punu vrelog ulja.
Pripazite da ulje ne bude ni hladno ni prevruće. Najbolje je kad se tijesto zapjeni čim ga spustite u tavu, ali ako se ulje dimi, previše se zagrijalo. Ulijte malo hladnoga ulja i sve će biti u redu, a vaši popečci neće biti ni zagoreni ni masni.
Popečci od jabuka
Sastojci
200 g brašna
60 g šećera
120 ml mlijeka
2 žličice praška za pecivo
½ žličice cimeta
2 jaja
2 žlice otopljenog maslaca
2 jabuke (oko 250 g)
1 prstohvat soli
ulje za prženje
šećer u prahu za posipanje
Priprema
U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer, cimet i sol. U drugoj pomiješajte jaja, mlijeko i otopljeni maslac, pa sve ulijte u smjesu s brašnom i promiješajte da dobijete gusto tijesto. Jabuke ogulite i naribajte ili narežite na sitne kockice pa ih lagano umiješajte.
U tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Kad se dovoljno ugrije, žlicom vadite manje količine tijesta i spuštajte ih u ulje. Pržite ih po nekoliko minuta sa svake strane, dok ne dobiju lijepu boju. Vadite ih na papirnate ubruse da se ocijede.
Kad se malo ohlade, pospite ih šećerom u prahu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....