StoryEditorOCM
Slatkoslatki hit jeseni

Pohane jabuke svi obožavamo, ali postoji nešto još puno bolje! Ovo se pravi još brže i lakše, a okus je potpuno isti

Piše T. S. M.
5. studenog 2025. - 16:15

Pohane jabuke, jabuke u šlafroku ili kako god već volite zvati tu starinsku slasticu ubrajaju se među najomiljenije deserte s jabukama i to s dobrim razlogom. Spoj laganog, pomalo hrskavog tijesta i mirisnih, mekanih jabuka zaista je neodoljiv. A još kad su vruće i diskretno posute šećerom u prahu, možda još i s daškom cimeta.

Eh. "Odnijelo" nas je. Oprostite. Ali sad vam je bar sasvim jasno što osjećamo za pohane jabuke.

image
Jean-christophe Riou/Foodcollection Via Afp

Međutim, čini se da smo pronašli novog favorita. Jeste li znali da se s jabukama mogu napraviti popečci? Baš poput onih s tikvicama i sličnim povrćem, samo slatki?

Pripremaju se vrlo lako, po istom sistemu kao i povrtni popečci, a prednost u odnosu na pohane jabuke je dvostruka. Pod jedan, još su hrskaviji, a pod dva, što je još važnije, puno su brže gotovi. Dok za pohane jabuke treba oguliti jabuke i narezati ih na komade iz kojih treba oprezno izrezati dio sa sjemenkama pa potom svaki komadić umočiti u tijesto i pohati, kod popečaka je sve puno jednostavnije.

image
Lb Studios/imagesource/profimedia/Lb Studios/imagesource/profimedia

Jabuke se ogule i krupno naribaju (ili narežu na prutiće, kako vam je draže), zatim se ubace u tijesto nalik onome za pohanje jabuka. Smjesa se potom grabi žlicom i spušta na tavu punu vrelog ulja.

Pripazite da ulje ne bude ni hladno ni prevruće. Najbolje je kad se tijesto zapjeni čim ga spustite u tavu, ali ako se ulje dimi, previše se zagrijalo. Ulijte malo hladnoga ulja i sve će biti u redu, a vaši popečci neće biti ni zagoreni ni masni.

Popečci od jabuka

Sastojci

200 g brašna
60 g šećera
120 ml mlijeka
2 žličice praška za pecivo
½ žličice cimeta
2 jaja
2 žlice otopljenog maslaca
2 jabuke (oko 250 g)
1 prstohvat soli
ulje za prženje
šećer u prahu za posipanje

Priprema

U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer, cimet i sol. U drugoj pomiješajte jaja, mlijeko i otopljeni maslac, pa sve ulijte u smjesu s brašnom i promiješajte da dobijete gusto tijesto. Jabuke ogulite i naribajte ili narežite na sitne kockice pa ih lagano umiješajte.

U tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Kad se dovoljno ugrije, žlicom vadite manje količine tijesta i spuštajte ih u ulje. Pržite ih po nekoliko minuta sa svake strane, dok ne dobiju lijepu boju. Vadite ih na papirnate ubruse da se ocijede.

Kad se malo ohlade, pospite ih šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 15:14