Postite li, a namum vam ometaju misli koje lete k zabranjenom voću, razumijemo vas i znamo da vam nije lako. No mi ćemo vam olakšati muke. Dat ćemo vam recept za slasnu i kremastu čokoladnu tortu kojom nećete prekršiti nikakve zabrane. I vi koji ste na raznoraznim dijetama, obratite pažnju, ovo pišemo i zbog vas.
Jedna od slatkih opsesija s društvenih mreža kao stvorena je za sve sizuacije u kojima vam je potreban kolač bez dodanog maslaca, mlijeka, jaja i sličnih namirnica kojih se s vremena na vrijeme iz različitih razloga odričemo. Riječ je o torti od čokolade i još samo jednog sastojka...
A taj sastojak je sasvim običan batat. Zapravo ne sasvim običan, nego pečen. Pronaći ćete, vjerojatno i neke recepte za ovu tortu koji spominju kuhani batat, takve ignorirajte. Bitno je da se batat ispeče, a ne skuha jer tako neće biti vodenast, a pritom će biti i znatno slađi nego kuhan.
Količine sastojaka prilagodite veličini svog kalupa za tortu (da ne kažemo apetita), ali ne mijenjajte omjer sastojaka. Da bi torta bila dvoljno čvrsta za rezanje, ali ne pretvrda i dovoljno čokoladna, ali da se ne osjeća okus batata, bitno je da je batata točno dvostruko više nego čokolade.
Konkretnije, za maleni kalup promjera do 20 cm trebat će vam do 200 g čokolade i dvostruko više batata)računamo već ispečen i oguljen), dok će vam za veće kalupe trebati 300 do 400 g čokolade i 600 do 800 g batata. Ako želite pravu čokoladnu bombu, nećete propustiti onaj slatki završni touch, a to je prelijevanje torte čokoladnom glazurom. Osigurajte stoga još desetak deka čokolade i dodajte joj žlicu-dvije ulja. To će, doduše, ukupan broj potrebnih sastojaka popeti na tri, ali što se može...
Torta od batata
Sastojci
450-500 g batata
200-300 g čokolade
1-2 žlice ulja (po želji)
Priprema:
Batate prerežite, izbockajte s obje strane, a zatim ih zamotajte u foliju. Možete ih također ostaviti cijele, ali ih obavezno izbockajte. Pecite ih na 200 stupnjeva oko 45 minuta do sat vremena, ovisno o veličini batata, odnosno dok ne postanu mekani.
Ogulite ih i izvažite pa odmjerite istu količinu čokolade, a ostatak sačuvajte za glazuru, ako ćete je raditi.
Batate stavite u blender, dodajte im otopljenu čokoladu pa smjesu blendajte dok ne postane jednolična. Prebacite je u kalup za torte obložen papirom za pečenje pa je poravnajte i pospremite kaulp u hladnjak.
Nakon dva sata prelijte tortu glazurom od otopljene čokolade i ulja pa je vratite u hladnjak da se glazura stisne. Kad se glazura stisne, izvadite tortu iz kalupa i poslužite je.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....