Volite li kolače i pecivo punjeno svježim sirom, imamo recept koji će vam dobro doći. U ovoj varijanti, nadjev je sladak i ugodno aromatiziran vanilijom. Riječ je o vrlo popularnom pecivu čiji vam naziv zapravo sve objašnjava: u Ukrajini i Rusiji, odakle potječu, ovi se kolačići, unatoč tome što se rade od prhkog tijesta, nazivaju sochniki. Jasno, zbog sočnog nadjeva.
A sastojak koji će se pobrinuti da taj sočni nadjev za vrijeme pečenja ne iscuri iz sochnika je griz, čija je uloga zgušnjavanje smjese, a ako vam nije pri ruci poslužit će i gustin. Dat ćemo vam i jedan mali "hint": za istu će vam svrhu, uz dodatnu dozu okusa vanilije, poslužiti i prašak za puding.
Rezultat je pecivo prhke, lagano hrskave kore i nježne unutrašnjosti okusa vanilije koje je pravi užitak grickati uz čaj ili bijelu kavu. Osim toga, kako za njih ovdje manje više nitko nije čuo, ovo je pecivo koijm ćete itekako iznenaditi goste.
Sve u svemu, sochniki su pecivo koje se isplati naučiti pripremati, a kao što ćete se uvjeriti iz recepta koji slijedi, to nije osobito teško.
Sochniki
Sastojci
Tijesto:
300 g glatkog brašna
100 g maslaca
100 g kiselog vrhnja
100 g šećera
1 žličica praška za pecivo
1 jaje
prstohvat soli
Nadjev:
250 g svježeg sira
2 žlice šećera
1 žlica griza ili gustina
1 žličica vanilije ili vanilin šećera
1 žumanjak
Dodatno:
1 jaje
Priprema
Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. U drugoj posudi izmiješajte omekšali maslac, šećer, jaje i kiselo vrhnje, pa postupno dodajte suhe sastojke i umijesite glatko, mekano tijesto. Ostavite ga 15 minuta u hladnjaku da se odmori.
U međuvremenu pripremite nadjev tako da svježi sir pomiješate sa žumanjkom, šećerom, vanilijom i grizom ili gustinom.
Tijesto razvaljajte na debljinu od pola centimetra i izrežite krugove promjera oko 10 cm. Na jednu polovicu svakog kruga stavite žlicu nadjeva, a drugu polovicu preklopite preko njega, ali ne potpuno – neka nadjev ostane djelomično vidljiv.
Posložite kolačiće na lim obložen papirom za pečenje, premažite razmućenim jajem i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 20 minuta, dok ne poprime zlatnu boju.
Ohladite ih prije posluživanja i po želji pospite šećerom u prahu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....