StoryEditorOCM
Slatkobiramo najbolji recept

Prozračno tijesto, hrskavi sloj i krema od lješnjaka: evo kako Irena radi slasticu još bolju od obožavanih princes krafni

Piše T. S. M.
15. ožujka 2025. - 17:21

Na naš poziv čitateljima koji vole kuhati i peći kolače da nam pošalju recepte i fotografije svojih kulinarskih i slastičarskih kreacija odazvala se i Splićanka Irena Pehar Malić, slastičarka čije slatke kreacije možete razgledati na njenom Instagram profilu.

Poslala nam je recept za slasticu koju bismo najbolje mogli opisati kao princes-krafnu plus. Riječ je o francuskom desertu od choux tijesta s dodatkom za hrskavost, zbog čega se ova slastica naziva choux au craquelin. Smatra se jednim od remek djela slastičarstva, a u Ireninoj verziji punjeno je kremom od lješnjaka.

image
Privatni album

Dobro ga proučite i zapamtite, ne samo kako biste ga mogli napraviti, nego i da znate o čemu je točno riječ kad počne glasovanje za dobitnike. O detaljima više možete pročitati na ovom linku, a sada slijedi recept.

Choux au craquelin

Sastojci:

choux tijesto

110 g vode
110 g mlijeka
4 g soli
4 g šećera
100 g maslaca
120 g brašna
220 g jaja

Craquelin

75 g omekšalog maslaca
75 g smeđeg šećera
60 g brašna
30 g badem brašna

Krema

320 ml mlijeka
40 g gustina
70 g smeđeg šećera
4 žumanjka
4 g želatine
150 g praline paste od lješnjaka
140 g maslaca

Priprema:

Za choux tijesto stavite vodu, mlijeko, maslac, šećer i sol u lonac. Lagano zagrijavajte i kada zakuha, umiješajte brašno. Energično miješajte oko 1.5 minuta.

Prebacite tijesto u mikser i miješajući ga ohladite da bude mlako. U nekoliko navrata dodajte jaja, miješajte dok smjesa ne postane glatka i sjajna.

Prebacite tijesto u slastičarsku vrećicu i okruglim nastavkom istiskujte na papir za pečenje u promjeru od 3 do 4 cm. Ostavite razmak jer će se prilikom pečenja dosta napuhati.

Za craquelin pomiješajte sve sastojke. Masu tanko razvaljajte između dva lista papira za pečenje, pa je premjestite u zamrzivač na nekoliko minuta.

Okruglim izrezivačem izrežite krugove koje stavite na vrh choux tijesta.

Pecite na 180 stupnjeva 25 do 30 minuta.

Od mlijeka, gustina, šećera i žumanjka skuhajte kremu.

U toplo dodajte maslac i praline pastu. Dobro izradite štapnim mikserom. Ohladite.

Hladnu kremu izmiksajte nekoliko minuta, pa je stavite u slastičarsku vrećicu.

Choux prerežite, napunite kremom i po želji u sredinu stavite pastu od lješnjaka.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 16:33