Trešnje su se pojaile na tržnicama, a svi samo pričaju o paprenim cijenama. Mi nečemo zdvajati nad nehumanim iznosima, umjesto toga predložit ćemo vam da brigu okrenete na veselje i napravite kolač. Za ovaj će vam recept biti dovoljan i kvarat kilograma tog omiljnog proljetnog voća.
Riječ je o starinskom kolaču s grizom, koji zvuči kao da je prepisan iz bakine bilježnice s receptima, a priprema iznimno jednostavno. Ne morate čak ni vagati sastojke, jer su mjere "na čaše".
Imate li svoj omiljeni recept za ovaj kolač, s trešnjama ili bez njih, jedva ga čekamo vidjeti, pošaljite nam ga na mail [email protected].
Starinski kolač od trešanja s grizom
Sastojci:
3 jaja
1 čaša šećera
1 vanilin šećer (ili malo ekstrakta vanilije)
1/2 čaše ulja
1 čaša jogurta (može i kiselo vrhnje)
1 čaša griza
1 čaša glatkog brašna
1 prašak za pecivo
trešnje (očišćene, 2 šake ili koliko je potrebno za prekriti površinu tijesta)
malo maslaca i brašna za kalup
po želji: šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Upalite pećnicu na 180 °C (gornji/donji grijač).
Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasta. Dodajte ulje i jogurt pa kratko izmiješajte. Umiješajte griz, brašno i prašak za pecivo pa izmiješajte sastojke u glatku smjesu.
Izlijte smjesu u namašćen i pobrašnjen kalup srednje veličine. Po vrhu rasporedite otkoštene trešnje.
Pecite 30–35 minuta, dok lijepo ne porumeni i ne prođe test čačkalicom.
Kad se kolač ohladi, po želji ga pospite šećerom u prahu. Po želji poslužite uz kuglicu sladoleda od vanilije ili "Ledov" šlag.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....