Kolači s jabukama, tko im može odoljeti? Obožavamo pitu od jabuka, štrudel od jabuka, super je i onaj preokrenuti kolač s karameliziranim jabukama, kao i onaj s pudingom skuhanim u soku od jabuka, odlične su i pohane jabuke... Ma, da ne duljimo, kad je riječ o slasticama, s jabukama zaista ne možete pogriješiti, što god se odlučite napraviti.
Mi vam ovog puta predlažemo tart s jabukama i... e, ne biste nikad pogodili. Ma nema šanse. Možda iz desetog pokušaja, a i to bi bilo na sreću. Dobro, nećemo vas više zafrkavati, evo o čemu je riječ.
Karolina koju pratimo na Instagramu Karo Cakes, otkrila nam je recept za tart s jabukama i smokvama. I to suhim. Sad nas neki vjerojatno šalju u smokve, jer naveli smo ih na pomisao da se u ovom kolaču krije tko zna što, a zapravo se radi o sasvim običnom sastojku kojeg je puna Dalmacija, odnosno bar ga je nekad bila puna, dok se još uvijek skoro svaka kuća bavila sušenjem smokava.
Sve u svemu, sudeći po receptu i fotografiji, ali i po drugim lijepim stvarima s kojima se Karolina pohvalila na svom profilu, ovo bi mogao biti zaista odličan recept za kolač s jabukama, stoga vam toplo savjetujemo da ga isprobate.
Tart s jabukama, smokvama i cimetom
Sastojci
400 g brašna
150 g maslaca
100 g šećera
7 žlica mlijeka
1 jaje
Nadjev
500 g suhih smokava
300 g jabuka
1–2 žlice cimeta
1–2 žlice meda
Priprema
U lonac stavite smokve kojima ste odstranili peteljke, prelijte ih vodom da ogreznu i stavite kuhati. U međuvremenu ogulite jabuke, očistite ih i narežite na manje komade pa ih dodajte smokvama. Po potrebi ulijte još malo vode, ali tek toliko da pokrije voće. Kuhajte povremeno miješajući dok voda gotovo potpuno ne ispari. Kuhan nadjev usitnite štapnim mikserom, dodajte cimet i med pa ostavite da se ohladi.
Od brašna, maslaca, šećera, mlijeka i jajeta zamijesite tijesto. Odvojite manji dio za ukrasne trakice. Razvaljajte tijesto prema veličini kalupa za tart od 28 cm i prenesite ga u kalup. Premažite ga nadjevom od jabuka i smokava. Od preostalog tijesta izrežite trakice i složite ih po nadjevu u obliku mreže.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 25–30 minuta, dok tijesto ne poprimi lijepu boju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....