Jeste li već odlučili po kojem ćete receptu ove godine peći sirnice? Nama je još teško donijeti odluku, a to nam dodatno otežavaju naše drage suradnice koje nam šalju odlične recepte. Nina Bedrica, čiji Instagram obožavamo, javila nam se sa svojim receptom za sirnice, odnosno, kako se u njenom kraju zovu, pogače.
Nina tvrdi da joj po ovom receptu sirnice, odnosno pogače, uvijek dobro uspiju i da su baš lijepo mekane i mirisne. Poznavajući njene recepte, možemo joj vjerovati na riječ. Mislite li da vi imate bolji recept za sirnice, pošaljite nam ga. Adresa je [email protected] ili nas tagirajte na Instagramu (stil_slobodnadalmacija.hr).
Pogače
Sastojci:
1 kg namjenskog brašna za dizana tijesta
2 žličice soli
1 kocka svježeg kvasca (42 g)
200 ml mlakog mlijeka (100 ml za kvasac, 100 ml za tijesto)
4 jaja
3 žumanjka
250 g šećera
2 vanilin šećera
Korica 1 limuna
Korica i sok 1 naranče (otprilike 5 žlica soka)
1 žlica ruma
1 žlica arome za sirnice (ako nemate, stavite 2 žlice ruma)
1 žličica likera od krušaka (kruškovca)
200 g maslaca ili margarina
50 ml ulja
Za premaz:
1 žumanjak
1 žlica mlijeka
Za posipanje:
Oko 10 kocki šećera (usitnite batom)
Napomena: Svi sastojci trebaju biti sobne temperature.
Priprema:
Ugrijte 100 ml mlijeka da bude mlako, ne vruće. Dodajte žličicu šećera, izmrvite kvasac, dobro izmiješajte pa dodajte 2 žlice brašna. Još jednom izmiješajte pa stavite na toplo mjesto da se digne (možete i u pećnicu na 50 °C s lagano otvorenim vratima).
U međuvremenu otopite maslac i ulje na laganoj vatri. Pazite da bude mlako, ne vruće.
U drugoj posudi izmiksajte jaja, žumanjke, šećer i vanilin šećer. Dodajte koricu limuna, koricu i sok naranče, rum, aromu sirnice i liker. Još jednom dobro izmiksajte.
Kad se kvasac digne, stavite brašno i sol u veću posudu, dodajte smjesu s jajima, dignuti kvasac, preostalih 100 ml mlijeka te otopljeni maslac i ulje.
Miksajte spiralnim nastavcima dok se tijesto ne počne odvajati od posude. Što duže miksate, to bolje. Tijesto treba biti pomalo ljepljivo.
Izvadite tijesto na pobrašnjenu podlogu i kratko ga još ručno izmijesite.
Stavite tijesto u posudu, prekrijte prozirnom folijom da ne ulazi zrak i ostavite na toplom da se diže oko 1 sat (ili u pećnici na 50 °C s malo otvorenim vratima).
Kad se udvostruči, ponovno ga premijesite i ostavite još 20-ak minuta da se ponovo digne.
Podijelite tijesto na 4 jednaka dijela (oko 500 g svaki) i oblikujte glatke kugle.
Stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje, po dvije kugle na svaki pleh, malo razmaknute. Pokrijte ih krpom i ostavite još 20 minuta da se dižu.
Zarežite pogače škarama u križ, što dublje to bolje.
Izmiješajte žumanjak s mlijekom i premažite pogače. Pospite ih usitnjenim šećerom.
Pecite sve pogače istovremeno: dvije na dnu pećnice na ravnom plehu, a dvije na vrhu u dubljem plehu. Uključite ventilaciju i pecite na 150 °C oko 35–40 minuta.
Po želji, pecite jedan pleh po jedan na običnom programu.
Provjerite čačkalicom za ražnjiće – ako izađe suha, pogače su pečene.
Ohladite ih i čuvajte u dobro zatvorenoj vrećici da ostanu mekane.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....