StoryEditorOCM
Slatkobiramo najbolji recept

Sacher mousse torta: Marijina verzija klasične slastice oduševit će ljubitelje kremastih kolača, ima i trik za sočnost

Piše T. S. M.
17. ožujka 2025. - 11:31

Na naš poziv čitateljima koji vole kuhati i peći kolače da nam pošalju svoje recepte i fotografije javila se i Marija Sertić, koju možete pratiti na Instagramu. U utrku za vrijednim nagradama, Marija se upustila receptom za Sacher mousse tortu.

Više detalja o natjecanju možete pročitati ovdje, a u našoj rubrici Spiza i putem taga Biramo najbolji recept (koji ćete pronaći na dnu teksta) možete vidjeti koje smo recepte dosad objavili.

image
Privatni album

Sacher mousse torta

Sastojci:

Biskvit:

5 jaja
150 g šećera
2 vanilin šećera
5 žlica mlijeka
5 žlica ulja
100 g oštrog brašna
1 puding od čokolade
2 pune žlice kakaa
100 g tamne čokolade
5 žlica vode
1 prašak za pecivo 
prstohvat soli

Mousse:

200 g tamne čokolade sa najmanje 70% kakaa
5 jaja
120 g šećera
2 vanilin šećera
150 ml slatkog vrhnja
prstohvat soli
1 žličica meda
2 žlice vruće vode

Dodatno:

Marmelada od marelice

Priprema:

Kalup za tortu obložite masnim papirom. Čokoladu otopite s 5 žlica vode i ostavite da se hladi. Žumanjke i šećer miješajte, pa polako dodajte ostale sastojke. Bjelanjke s prstohvatom soli istucite u snijeg pa lagano umiješajte u smjesu. Pecite 30 minuta na 180 stupnjeva. Ohlađeni biskvit prerežite na pola.

Marmeladu pomiješajte s malo vode kako biste lakše natopili biskvit, a zatim ponovite postupak i s drugim biskvitom.

Mousse pripremite tek kad krenete slagati tortu jer on prilikom toga treba biti još topao. Čokoladu otopite na pari i dodajte žličicu meda. Odvojite jaja, bjelanjke umutite s prstohvatom soli i 80 g šećera u čvrst snijeg. Umutite slatko vrhnje jako čvrsto. Žumanjke pomiješajte s 2 žlice vruće vode i ostatkom šećera, zatim dodajte vanilin šećer. Miješajte ih na pari dok se šećer ne otopi i smjesa ne postane kremasto gusta.

Kod narednih koraka radite brzo. Posudu sa žumanjcima skinite s pare i dodajte otopljenu čokoladu. Miješajte energično pjenjačom dok ne dobijete jednoličnu kremu. Šlag od slatkog vrhnja lagano umiješajte u kremu od čokolade i žumanjaka (šlag će se malo otopiti, ali tako i treba), a zatim dodajte i snijeg od bjelanjaka. Lagano promiješajte tako da smjesa ostane prozračna, te je pažljivo izlijte s što manje visine kako se ne bi izbio zrak.

Na vrh torte stavite ganache. Za njega zagrijte 150 ml vrhnja za šlag do vrenja, zatim dodajte razlomljenu čokoladu (250 g Milka noisette) i miješajte dok se ne otopi. Prelijte preko torte i ukrasite po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 11:18