Na naš poziv čitateljima koji vole kuhati i peći kolače da nam pošalju svoje recepte i fotografije javila se i Marina Ćurković. U utrku za vrijednim nagradama upustila se receptom za sirnice.
Kad se naprave po ovom receptu, poručila je, sirnice su mekane i sočne, a isto se tijesto može oblikovati u pletenicu ili vijenac. Dodala je da je izrada sirnica po ovom receptu jednostavna, a njoj uvijek lijepo uspiju.
Više detalja o natjecanju možete pročitati ovdje, a u našoj rubrici Spiza i putem taga Biramo najbolji recept (koji ćete pronaći na dnu teksta) možete vidjeti koje smo recepte dosad objavili.
Sirnice
Sastojci:
3 jaja
750 g. glatkog brašna tip 550
1 svježi kvasac
1 suhi kvasac
1 prašak za pecivo
2 vanili šećera
125 ml ulja
250 ml mlijeka
125 g kristal šećera
korica 1 limuna i 1 naranče
prstohvat soli
2 žlice ruma
Premaz
1 žumanjak
1 žlica vode
krupni šećer u kockicama
Priprema
U 150 ml toplog mlijeka (oduzetog od ukupne količine) dodajte 2 žlice šećera (od ukupne količine) i jednu žlicu brašna (od ukupne količine). Svježi kvasac izmrvite, dodajte vrećicu suhog kvasca, promiješajte i poklopljeno ostavite cca 15 minuta da se kvasac aktivira.
U veću posudu stavite jaja, šećer i vanilin šećer te pjenasto izradite. Ostatak mlijeka jače zagrijte, dodajte smjesu od jaja, miksajte, dodajte rum, ulje, koricu limuna i naranče te sve skupa dobro sjedinite mikserom.
U brašno dodajte prstohvat soli i prašak za pecivo pa promiješajte.
Postupak miješanja nastavite metlicama za tijesto. U smjesu dodajte polovicu brašna, dobro izmiksajte, zatim dodajte aktivirani kvasac i ostatak brašna te sve dobro izmiksajte dok se tijesto ne počne odvajati od posude. Prekrijte prozirnom folijom, umotajte u deku ili slično te ostavite na sobnoj temperaturi 1-1,5 sat.
Kada se tijesto udvostruči, radnu površinu blago namažite uljem, prebacite tijesto na pouljenu površinu, blago ga preklopite te podijelite na 3 jednaka dijela. Oblikujte loptice bez premijesivanja, prebacite ih u pleh obložen papirom za pečenje, pokrijte kuhinjskom krpom i pustite da odmore 30 minuta.
Pećnicu zagrijte na 200 ºC (gornji i donji grijač).
Dok se pećnica grije, vilicom umutite 1 žumanjak sa žlicom vode, premažite sirnice, zarežite ih nožem na 3 mjesta te pospite šećerom.
Stavite u zagrijanu pećnicu, smanjite temperaturu na 150 ºC i pecite 30-35 minuta, ovisno o jačini pećnice.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....