StoryEditorOCM
Slatkobiramo najbolji recept

Sirnice po stoljetnoj komiškoj riceti danima ostaju mekane: Klaudija nam je otkrila kako ih je radila njena nona Nina

Piše T. S. M.
29. ožujka 2025. - 10:15

Na naš poziv čitateljima koji vole kuhati i peći kolače da nam pošalju svoje recepte i fotografije javila se i Klaudija Smolić. U utrku za vrijednim nagradama upustila se preko sto godina starim komiškim receptom za sirnice koji je naslijedila od svoje none Nine.

Otkrila nam je da po ovom receptu sirnice budu mekane i rahle, a takve, dodala je, ostanu danima nakon što su ispečene.

image
Privatni album

Više detalja o natjecanju možete pročitati ovdje, a u našoj rubrici Spiza i putem taga Biramo najbolji recept (koji ćete pronaći na dnu teksta) možete vidjeti koje smo recepte dosad objavili.

image
Privatni album

Sirnice

Sastojci:

10 domaćih jaja (2 cijela, 8 žumanjaka)
300 ml mlijeka
3 kocke svježeg kvasca
1 cijeli maslac (250 g, otopljen)
300 g šećera
4 vanilin šećera
Korica domaćeg limuna
Korica domaće naranče
Sok od 1 naranče (iscijeđen)
Rum, kruškovac
Brašna koliko tijesto „popije“ (otprilike 1,5 kg)

Postupak;

Zagrijte mlijeko da bude mlako, dodajte kvasac i pustite da se digne.

Stavite u posudu 2 cijela jaja i 8 žumanjaka, dodajte šećer te miksajte dok se šećer ne otopi i smjesa ne postane pjenasta. Dodajte kvasac s mlijekom, otopljeni maslac i sve ostale sastojke.

Postupno dodajte brašno. Brašna se dodajte koliko treba, ovisno o tijestu. Najprije se doda glatko, a zatim se doda oštrog po potrebi. Tijesto ne smije biti tvrdo ni previše zbijeno, već podatno, mekano pod rukom i ne smije se lijepiti.

Ostavite da se tijesto diže, najbolje cijelu noć. Kada se digne, ponovno ga premijesite i ostavite da se još jednom digne.

Oblikujte kuglice (oko 6 komada) i ostavite ih da se dignu. Kada se dignu, na vrhu ih zarežite u križ, premažite jajem te pospite vanilin šećerom i običnim šećerom.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170°C, 35-40 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 09:44