StoryEditorOCM
Slatkoslastica za pet

Snježna torta radi se s tri sastojka, a četvrti koristite ako želite. Kremasta je, a priprema se kao od šale, bez pečenja

Piše T. S. M.
6. listopada 2025. - 20:12

Priprema torti obično zahtijeva poprilično sastojaka, vremena i vještine, a upravo zbog toga torte imaju poseban status među slasticama i rade se za posebne prigode i posebne osobe. No, ponekad je dobro malo varati pa napraviti tortu s puno manje sastojaka, truda ili vještine nego što je očekivano. Zatreba li vam recept za takvu tortu, koja ostavlja dojam kao da ste se oko nje jako potrudili, a zapravo niste, isprobajte ovaj koji slijedi.

Riječ je o prekrasnoj i kremastoj snježnoj torti (vjerujemo da nije prerano za nju, s obzirom na to da u nekim djelovima zemlje već padaju prve pahuljice) koja se radi od bijele čokolade, slatkog vrhnja i piškota, dok se ribani kokos koristi za posipanje, kako bi dočarao snijeg, no možete ga preskočiti i tortu ukrasiti po svom guštu pomoću šlaga ili na drugi način.

Morate priznati da je to neočekivano malo sastojaka, a ni priprema nije složena, nećete morati paliti pećnicu. Upozorit ćemo vas ipak da ne bi bilo dobro pokušati dodatno skratiti i ubrzati proces pa popustiti iskušenju držanja smjese od otopljene čokolade i slatkog vrhnja u hladnjaku manje no što je navedeno. Premda će se ona stisnuti već za dva do tri sata, to neće biti dovoljno jer ju prije korištenja treba istući u nešto nalik tučenom slatkom vrhnju. 

Dakle, premda su neke prečice dopustive, slastičarstvo je poprilično nalik na kemiju i ima svoje zakonitosti. Ako piše da smjesa treba ostati u hladnjaku preko noći, to znači da joj manje od šest do osam sati jednostavno neće biti dovoljno za svrhu koja joj je namijenjena.

Eto, to je jedina napomena, a ostalo je lako kao dječja igra. Što nitko ne bi mogao reći prema rezultatu.

Snježna torta 

Sastojci:

600 g bijele čokolade
200 g piškota
100 g kokosa za posipanje
1 l slatkog vrhnja

Priprema:

Dan prije pripreme zagrijte slatko vrhnje gotovo do vrenja i prelijte njime nasjeckanu bijelu čokoladu. Miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi i dok ne dobijete glatku, svijetložutu kremu nešto rjeđe teksture. Ostavite da se ohladi, a zatim stavite u hladnjak preko noći. Nakon 24 sata kremu mikserom pomiješajte dok ne postane gusta i prozračna, poput šlaga.

Kalup za torte promjera oko 24 cm obložite prozirnom folijom ili vrećicom za zamrzavanje. Piškote kratko namočite u mlijeko pa posložite na dno kalupa. Premažite trećinom kreme, zatim složite drugi red piškota i nanesite ostatak kreme, ostavivši nekoliko žlica za premazivanje torte nakon što je izvadite iz kalupa.

Tortu stavite u zamrzivač na 4 sata. Zatim je pažljivo izvadite, stavite na tacnu i uklonite foliju. Obilno pospite kokosom.

Tortu zatim čuvajte u hladnjaku – ostat će čvrsta, a lako će se rezati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 15:22