Može li čokoladni kolač biti još čokoladniji? Uvijek može! Dokaz je predivan recept koji nam je otkrila Mila Kovačević koju pratimo na odličnom Instagram profilu @_mmmila (da, baš je mmmm).
U ovoj slatkoj kreaciji Mila spaja sočni čokoladni biskvit, čokoladnu kremu na bazi mascarponea i čokoladni ganache, zatim to sve skupa prekriva čokoladnim strugotinama, a kao da sve to nije dovoljno, koristi i jedan zgodan trik.
Tajna ovog kolača, kako nam je otkrila, leži u rupicama koje se izbuše u biskvitu nakon što je ispečen kako bi što bolje upio još vrući ganache.
Čokoladni kolač s mascarpone kremom
Sastojci
Biskvit
200 g maslaca
100 g šećera
4 žlice brašna
2 žlice kakaa
4 jaja
1 prašak za pecivo
nekoliko kapi arome vanilije i naranče
prstohvat soli
Čokoladni ganache
300 g slatkog vrhnja
150 g tamne čokolade
Krema
200 g mascarpone sira
200 g slatkog vrhnja
100 g čokolade po izboru
Priprema
Izmiksajte jaja sa šećerom, dodajte otopljeni maslac, a zatim umiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo, sol i arome. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ulijte u lim za pečenje (otprilike 20 x 30 cm) obložen papirom i pecite oko 30 minuta na 170 °C, dok čačkalica ne izađe suha.
Za ganache zagrijte vrhnje do laganog vrenja, prelijte ga po sitno nasjeckanoj čokoladi, pričekajte minutu i promiješajte dok ne postane glatko. Pečen biskvit izbodite drškom drvene žlice i prelijte ganache tako da ispuni rupice.
Za kremu izmiksajte dobro ohlađeno slatko vrhnje do čvrstog stanja, dodajte otopljenu čokoladu i mascarpone te kratko promiješajte da dobijete glatku, mazivu kremu.
Kad se biskvit potpuno ohladi, premažite ga kremom i po želji pospite kakaom ili naribanom čokoladom. Ostavite barem sat vremena prije posluživanja da se sve lijepo poveže.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....