StoryEditorOCM
Slatkočokoladnije ne može

Sočni čokoladni kolač s ganachem i kremom od čokolade: Mila radi bombu od slastice, a najveća je tajna u - rupicama!

Piše T. S. M.
24. listopada 2025. - 17:04

Može li čokoladni kolač biti još čokoladniji? Uvijek može! Dokaz je predivan recept koji nam je otkrila Mila Kovačević koju pratimo na odličnom Instagram profilu @_mmmila (da, baš je mmmm).

U ovoj slatkoj kreaciji Mila spaja sočni čokoladni biskvit, čokoladnu kremu na bazi mascarponea i čokoladni ganache, zatim to sve skupa prekriva čokoladnim strugotinama, a kao da sve to nije dovoljno, koristi i jedan zgodan trik.

Tajna ovog kolača, kako nam je otkrila, leži u rupicama koje se izbuše u biskvitu nakon što je ispečen kako bi što bolje upio još vrući ganache.

Čokoladni kolač s mascarpone kremom

Sastojci

Biskvit

200 g maslaca
100 g šećera
4 žlice brašna
2 žlice kakaa
4 jaja
1 prašak za pecivo
nekoliko kapi arome vanilije i naranče
prstohvat soli

Čokoladni ganache

300 g slatkog vrhnja
150 g tamne čokolade

Krema

200 g mascarpone sira
200 g slatkog vrhnja
100 g čokolade po izboru

Priprema

Izmiksajte jaja sa šećerom, dodajte otopljeni maslac, a zatim umiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo, sol i arome. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ulijte u lim za pečenje (otprilike 20 x 30 cm) obložen papirom i pecite oko 30 minuta na 170 °C, dok čačkalica ne izađe suha.

Za ganache zagrijte vrhnje do laganog vrenja, prelijte ga po sitno nasjeckanoj čokoladi, pričekajte minutu i promiješajte dok ne postane glatko. Pečen biskvit izbodite drškom drvene žlice i prelijte ganache tako da ispuni rupice.

Za kremu izmiksajte dobro ohlađeno slatko vrhnje do čvrstog stanja, dodajte otopljenu čokoladu i mascarpone te kratko promiješajte da dobijete glatku, mazivu kremu.

Kad se biskvit potpuno ohladi, premažite ga kremom i po želji pospite kakaom ili naribanom čokoladom. Ostavite barem sat vremena prije posluživanja da se sve lijepo poveže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2025 17:04