Sretan vam Svjetski dan kave! Razmišljali smo o tom da vam povodom ovog dana (koji bi, ako nas pitate, trebao biti pravi praznik, neradni dan posvećen ispijanju kave) napišemo neku pričicu s puno zanimljivih sitnica o kavi, ali prevagnula je ljubav prema kolačima s kavom.
Savršen spoj
Odlučili smo se za jedan lijepi kolač koji se lako priprema, a savršeno prija uz šalicu kave. Kombinira kavu s njenom najboljom prijateljicom, čokoladom, a može se ispeći u obliku torte ili kolača.
Bacite oko na recept za kolač s kavom i čokoladom koji vam nudimo i odmah će vam biti jasno da je sav posao oko pripreme poprilično brzo gotov, a najdosadniji dio je čekanje da se kolač ispeče. To će vam iščekivanje, naravno, puno lakše pasti uz šalicu kave. Guštajte!
Kolač s kavom i čokoladom
Sastojci:
250 g glatkog brašna
200 g šećera
200 g tamne čokolade
150 g maslaca
150 ml jake crne kave
150 ml mlijeka
1 žličica vanilin šećera
3 jaja
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
Za preljev:
100 g tamne čokolade
50 ml vrhnja za šlag
1 žličica kave u prahu
Priprema:
Otopite maslac i čokoladu na pari i pustite da se malo ohladi. U drugoj posudi izmiješajte jaja sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte mlijeko i crnu kavu pa umiješajte otopljenu čokoladu s maslacem. U trećoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol pa tu smjesu dodajte mokrim sastojcima. Lagano promiješajte dok se sve ne poveže u glatko tijesto.
Ulijte tijesto u namašćen i pobrašnjen kalup. Pecite oko 40 minuta na 180 °C, dok čačkalica ne izađe suha.
Za preljev zagrijte vrhnje do vrenja, prelijte preko nasjeckane čokolade, umiješajte kavu u prahu i miješajte dok ne dobijete glatku glazuru. Prelijte preko ohlađenog kolača i pustite da se stegne.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....