Volite li bogate, sočne štrudele, ali niste veliki prijatelj svježeg sira i vrhnja, izbor savršenog kolača poprilično vam je sužen. Možda vam ti sastojci škode, možda ih jednostavno ne želite jesti, no ako guštate zagristi u hrskavo pečene tanke kore za savijaču pa zatim u mekan nadjev pun okusa, a ove vam namirnice ne dolaze u obzir, spasit će vas veliki slatki hit iz grče kuhinje. Upoznajte se sa savijačom koja se naziva bougatsa.
Riječ je o savijači, ponekad piti, jer jedno i drugo dolazi u obzir, koja se priprema od vučenog tijesta i kremastog nadjeva na bazi griza dobro začinjenog sastojcima poput vanilije i cimeta. I eto vam slasnog rješenja za spoj tankih kora i sočnog nadjeva, a bez sira i vrhnja. Uživajte!
Bougatsa
Sastojci:
500 ml mlijeka
100 g griza
80 g šećera
50 g maslaca
2 žlice maslaca
1 žličica ekstrakta vanilije
8 tankih kora za pitu
2 jaja
cimet
šećer u prahu
Priprema:
U loncu zagrijte mlijeko sa šećerom i vanilijom. Kada zakipi, umiješajte griz i kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Maknite s vatre, dodajte maslac i ostavite nekoliko minuta da se malo ohladi. Umiješajte razmućena jaja u još toplu kremu.
Pleh premažite otopljenim maslacem. Na dno složite četiri lista tijesta, svaki premažite maslacem. Rasporedite kremu od griza, pa pokrijte s preostala četiri lista tijesta, također premazana maslacem. Rubove pažljivo podvucite. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 35 minuta, dok površina ne postane rumena i hrskava.
Pečenu bougatsu narežite na kocke ili pravokutnike i još toplu pospite šećerom u prahu i cimetom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....