StoryEditorOCM
Slatkoveliki slatki hit

Sočni štrudel s kremastim nadjevom, a bez grama sira ili vrhnja: tajna je u sastojku koji smo obožavali u djetinjstvu!

Piše T. S. M.
16. studenog 2025. - 14:50

Volite li bogate, sočne štrudele, ali niste veliki prijatelj svježeg sira i vrhnja, izbor savršenog kolača poprilično vam je sužen. Možda vam ti sastojci škode, možda ih jednostavno ne želite jesti, no ako guštate zagristi u hrskavo pečene tanke kore za savijaču pa zatim u mekan nadjev pun okusa, a ove vam namirnice ne dolaze u obzir, spasit će vas veliki slatki hit iz grče kuhinje. Upoznajte se sa savijačom koja se naziva bougatsa.

Riječ je o savijači, ponekad piti, jer jedno i drugo dolazi u obzir, koja se priprema od vučenog tijesta i kremastog nadjeva na bazi griza dobro začinjenog sastojcima poput vanilije i cimeta. I eto vam slasnog rješenja za spoj tankih kora i sočnog nadjeva, a bez sira i vrhnja. Uživajte!

Bougatsa 

Sastojci:

500 ml mlijeka
100 g griza
80 g šećera
50 g maslaca
2 žlice maslaca 
1 žličica ekstrakta vanilije
8 tankih kora za pitu 
2 jaja
cimet
šećer u prahu

Priprema:

U loncu zagrijte mlijeko sa šećerom i vanilijom. Kada zakipi, umiješajte griz i kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Maknite s vatre, dodajte maslac i ostavite nekoliko minuta da se malo ohladi. Umiješajte razmućena jaja u još toplu kremu.

Pleh premažite otopljenim maslacem. Na dno složite četiri lista tijesta, svaki premažite maslacem. Rasporedite kremu od griza, pa pokrijte s preostala četiri lista tijesta, također premazana maslacem. Rubove pažljivo podvucite. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 35 minuta, dok površina ne postane rumena i hrskava.

Pečenu bougatsu narežite na kocke ili pravokutnike i još toplu pospite šećerom u prahu i cimetom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 16:48