StoryEditorOCM
Slatkosjećate li ga se?

Starinska slastica koju su svi obožavali: recept je bio hit od Trsta pa sve do Beča, a nastao je u čast jedne carice

Piše T. S. M.
23. studenog 2025. - 08:15

Sjećate li se kolača koji je nekoć imala svaka bolja knjiga s receptima za slastice? Sastoji se od tijestom obavijenog nadjeva u kojem predvladava suho voće, ima karakterističan oblik koji podsjeća na kobasicu, a nosi veliki je specijalitet tršćanskog kraja, no bio je omiljen i u Dalmaciji i drugim krajevima Hrvatske, zapravo na cijelom području Srednje Europe. Nikakvo čudo kad ga je promovirala carica Sissi.

Prema priči koja objašnjava nastanak ove lijepe slastice, uoči dolaska u to doba vrlo omiljene austrougarske carice, jedna je elegantna slastičarnica u centru grada kreirala osobiti kolač nazvan "Preis Prinzessin" (Princezina nagrada). Oblik obruča nije slučajan jer trebao je simbolično poručiti carici "Ako obiđete cijeli svijet, vratite se ovdje".

image
© Adam Eastland/alamy/profimedia/© Adam Eastland/alamy/profimedia

Navodno joj se jako svidio, a uskoro je postao hit u cijelom gradu, no Tršćani su mu malo skratili ime, od Preis Prinzessin u - Presnitz. Donosimo vam jedan starinski recept za taj kolač. Imajte na umu da štapić čokolade iznosi oko 20 grama, a da su cedrini jedna vrsta arancina koji se rade od posebne vrste agruma nalik limunu, ali puno većeg i aromatičnijeg.

Presnitz

Sastojci

Prvo tijesto:

100 g brašna
250 g maslaca

Drugo tijesto:

200 g brašna
1 žlica šećera
2 žumanjka
mlijeko 
malo soli

Nadjev

400 g šećera
300 g suhog grožđa
250 g badema
250 g oraha
100 g cedrina
100 g arancina
100 g pinjola
250 ml vina, ruma ili maraskina
​3-4 klinčića
3 štapića čokolade
sok jedne naranče
limunova nastrugana kora

Priprema

Navečer zamijesite prvo tijesto tako da brašno pomiješate s maslacem, oblikujete i pokrijete. U drugoj posudi zamijesite drugo tijesto od brašna, žumanaca, soli, šećera i nekoliko žlica hladnog mlijeka pa ga također ostavite da stoji.

Pripremite nadjev tako da pomiješate bademe, orahe, suho grožđe, šećer, cedrin, arancin i pinjole. Dodajte limunovu koru, klinčiće, naribanu čokoladu, vino ili rum ili maraskino i sok naranče. Nadjev treba biti vlažan.

Sutradan razvaljajte tijesto s jajima, a preko njega stavite masleno tijesto. Tucite valjkom i preklopite ga četiri puta kao masleno tijesto. Ponovno tucite valjkom i ponavljajte postupak sedam puta.

Podijelite tijesto na tri dijela. Svaki komad razvaljajte, rasporedite nadjev i savijte poput savijače u okrugli kolač. Stavite ga u namašćenu tepsiju, premažite žumancem i malo maraskina i pecite 45-60 minuta. Svaki put prije punjenja tijesto treba kratko počivati. Tijesto se razvalja kao za gibanicu, tako da samo prekrije nadjev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. studeni 2025 08:17