Sjećate li se kolača koji je nekoć imala svaka bolja knjiga s receptima za slastice? Sastoji se od tijestom obavijenog nadjeva u kojem predvladava suho voće, ima karakterističan oblik koji podsjeća na kobasicu, a nosi veliki je specijalitet tršćanskog kraja, no bio je omiljen i u Dalmaciji i drugim krajevima Hrvatske, zapravo na cijelom području Srednje Europe. Nikakvo čudo kad ga je promovirala carica Sissi.
Prema priči koja objašnjava nastanak ove lijepe slastice, uoči dolaska u to doba vrlo omiljene austrougarske carice, jedna je elegantna slastičarnica u centru grada kreirala osobiti kolač nazvan "Preis Prinzessin" (Princezina nagrada). Oblik obruča nije slučajan jer trebao je simbolično poručiti carici "Ako obiđete cijeli svijet, vratite se ovdje".
Navodno joj se jako svidio, a uskoro je postao hit u cijelom gradu, no Tršćani su mu malo skratili ime, od Preis Prinzessin u - Presnitz. Donosimo vam jedan starinski recept za taj kolač. Imajte na umu da štapić čokolade iznosi oko 20 grama, a da su cedrini jedna vrsta arancina koji se rade od posebne vrste agruma nalik limunu, ali puno većeg i aromatičnijeg.
Presnitz
Sastojci
Prvo tijesto:
100 g brašna
250 g maslaca
Drugo tijesto:
200 g brašna
1 žlica šećera
2 žumanjka
mlijeko
malo soli
Nadjev
400 g šećera
300 g suhog grožđa
250 g badema
250 g oraha
100 g cedrina
100 g arancina
100 g pinjola
250 ml vina, ruma ili maraskina
3-4 klinčića
3 štapića čokolade
sok jedne naranče
limunova nastrugana kora
Priprema
Navečer zamijesite prvo tijesto tako da brašno pomiješate s maslacem, oblikujete i pokrijete. U drugoj posudi zamijesite drugo tijesto od brašna, žumanaca, soli, šećera i nekoliko žlica hladnog mlijeka pa ga također ostavite da stoji.
Pripremite nadjev tako da pomiješate bademe, orahe, suho grožđe, šećer, cedrin, arancin i pinjole. Dodajte limunovu koru, klinčiće, naribanu čokoladu, vino ili rum ili maraskino i sok naranče. Nadjev treba biti vlažan.
Sutradan razvaljajte tijesto s jajima, a preko njega stavite masleno tijesto. Tucite valjkom i preklopite ga četiri puta kao masleno tijesto. Ponovno tucite valjkom i ponavljajte postupak sedam puta.
Podijelite tijesto na tri dijela. Svaki komad razvaljajte, rasporedite nadjev i savijte poput savijače u okrugli kolač. Stavite ga u namašćenu tepsiju, premažite žumancem i malo maraskina i pecite 45-60 minuta. Svaki put prije punjenja tijesto treba kratko počivati. Tijesto se razvalja kao za gibanicu, tako da samo prekrije nadjev.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....