StoryEditorOCM
Slatkosvi će se pitati...

Starinska tajna za najsočnije fritule: Mirjana ima odličan recept, evo što koristi za mekoću, miris i fantastičan okus

Piše T. S. M.
1. prosinca 2025. - 19:29

Recepti za fritule ovih su dana vrlo traženi, a mi smo se sjetili jednog odličnog. Dobili smo ga od Mirjane Salopek Jandrić koju pratimo na Instagramu Mimin kutak, a drag nam je jer su fritule koje se po njemu rade jako lijepo aromatizirane. Osobit miris i okus daju im naranče i to ne samo njihova korica, nego i sok. A znate li zašto nje dobro dodati sok od naranče u fritule?

image
Privatni album

Kombinacija kiseline iz soka naranče reagirat će s praškom za pecivo i pojačati mu reakciju slično kao što se događa kad u tijesto dodamo jogurt (a i njega ćete pronaći na popisu sastojaka). Na taj način potpomognuti prašak za pecivo učinit će tijesto osobito prozračnim i mekanim, samo pripazite na jedan vrlo bitan detalj - nema čekanja. Kako prašak za pecivo spojen s kiselinom ne bi istrošio svu svoju moć dok tijesto čeka na pečenje, bacite se na posao što skorije nakon što ga zamutite.

image
Shutterstock

Ovaj odličan recept ima još jedan ključan detalj, a to je ribana jabuka, starinska tajna najsočnijih fritula. Samo je dodajte ostalim sastojcima i svi će se pitati u čemu je tajna vaših fantastičnih fritula.

Fritule s narančom

Sastojci:

1 čvrsti jogurt
1 jaje
2 žlice šećera
1 vanilin šećer
1 prstohvat soli
1 ribana jabuka
korica limuna
korica naranče
sok naranče
čašica rakije
1 prašak za pecivo
brašna dovoljno da dobijete gustu smjesu

Priprema:

Smjesu dobro umutite pa je pomoću žličice stavljajte u vruće ulje.

Ulja mora biti toliko da fritule plivaju i same se okreću za vrijeme pečenja.

Kad fritule porumene, vadite ih na papirnati ubrus, a kad se ocijede od ulja, uvaljajte ih u smeđi šećer.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2025 19:49