StoryEditorOCM
Slatkosočne i kremaste

Starinske kocke od oraha u njenoj su verziji još bolje i jednostavnije: pratite Draganin recept, uspjet će i početnicima!

Piše T. S. M.
16. prosinca 2025. - 20:57

Sjećate li se onog dobrog starog koača koji se nalazio u gotovo svakoj bilježnici s receptima, a nosio je naziv kocke od oraha ili, u nekim verzijama, orah-kocke? Spajao je sočni biskvit od oraha s kuhanom kremom okusa vanilije kojoj se po vrhu, za ukras i još bolji okus, posipao mljeveni orah.

Premda je u osnovi jednostavan, zahtijevao je ponešto znanja i pažnje, jer krema se neiskusnima znala zgrudati ili ispasti previše rijetka. Unatoč tome, bio je omiljen, a mnogi ga vole i danas.

Zbog svega toga, prenosimo vam recept za kocke od oraha koji nam je dala Dragana Tošić koju možete pratiti na Instagramu Draganina kuhinja. U njenoj verziji umjesto klasične kuhane kreme radi se krema na bazi pudinga. Samo pratite sve korake i nema opasnosti da vam kolač neće uspjeti baš savršeno.

image
Privatni album

Orah kocke

Sastojci

Kora:

5 jaja
5 žlica šećera
5 žlica brašna
5 žlica mljevenih oraha
1 prašak za pecivo

Preljev:

200 g šećera
500 ml vode

Krema

1 l mlijeka
10 žlica šećera
3 pudinga od vanilije
1 maslac

Za dekoraciju

mljeveni orasi

Priprema

Najprije skuhajte puding od mlijeka, šećera i pudinga od vanilije prema uputama, zatim ga ostavite da se potpuno ohladi. Ohlađeni puding pomiješajte s maslacem dok ne dobijete glatku kremu.

Za preljev zakuhajte vodu i šećer, kratko prokuhajte dok se šećer ne otopi pa ostavite da se ohladi.

Za koru jaja i šećer pomiješajte, zatim dodajte brašno, mljevene orahe i prašak za pecivo te sve lagano promiješajte. Smjesu izlijte u lim obložen papirom za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 20 minuta. Još vruću koru ravnomjerno prelijte hladnim preljevom.

Kad se kora upije i ohladi, premažite je kremom te pospite mljevenim orasima. Kolač dobro ohladite prije rezanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. prosinac 2025 20:58