Želite li blagdanski stol i svečane trenutke koji su pred nama obogatiti nekom od tradicionalnih suhih slastica, predivne prhke ružice po receptu koji smo dobili od prave majstorice za kolače, Ivanka Antosović.
Na svom je Instagram profilu Torte i kolači Ivanka objavila recept za bugarske ružice, lijepe kolačiće s nadjevom od oraha, a nama je dopustila da ga podijelimo s našim čitateljima.
Tajna ovih ljupkih slastica leži u dva sastojka. Prvi je domaća svinjska mast, koja preuzima ulogu maslaca ili margarina i tijesto čini izrazito nježnim i prhkim, a drugi su kvalitetni orasi koji nadjevu daju osobito ugodan okus. Ivanka nam je dala još jedan savjet: po želji u tijesto ili nadjev možete dodati koricu limuna, naranče ili malo vanilije. Mi bismo se usudili dodati da par kapi arome ruže također ne bi bile loša ideja.
Bugarske ružice
Sastojci
Tijesto
600 g brašna
200 g masti
1 jaje
2 žumanjka
1,5 dl mlijeka
1 žlica šećera
1 žličica suhog kvasca
Nadjev
200 g oraha
100 g šećera
2 bjelanjka
2 žlice pekmeza od šljiva
Priprema
Pripremite kvas tako da ugrijete mlijeko, dodate šećer i kvasac pa promiješate i ostavite nekoliko minuta da se aktivira. U veliku zdjelu stavite jaje, žumanjke i mast pa sve lagano pomiješajte. Dodajte dio brašna, ulijte pripremljeni kvas i postupno dodajte ostatak brašna dok ne dobijete mekano tijesto koje se ne lijepi za ruke. Ostavite ga oko sat vremena na toplom.
Za nadjev pomiješajte bjelanjke i šećer pa ih istucite u čvrst snijeg. Dodajte orahe i pekmez te lagano izmiješajte pjenjačom.
Premijesite tijesto i trgajte komadiće veličine oraha. Svaki oblikujte u kuglicu pa je rastanjite na dlanu ili na lagano pobrašnjenoj podlozi. Na sredinu stavite malo nadjeva, spojite rubove i formirajte ružicu. Složite ih na lim obložen papirom za pečenje, ostavljajući razmak jer će tijekom pečenja narasti.
Pecite na 180 °C oko 20 minuta, dok lagano ne porumene. Ohladite i pospite šećerom u prahu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....