StoryEditorOCM
Slatkobravo, anamarija!

Starinski kolač s jabukama ne sadrži brašno ni mlijeko, a radi se lako: vrlo je sočan i obogaćen bademima i šumskim voćem

Piše T. S. M.
17. svibnja 2025. - 14:36

Lako je praviti (i jesti) kolače kad smijete konzumirati sve uobičajene sastojke slastica, no što kad su vam zabranjeni osnovne namirnice poput pšenice i mlijeka? Ništa, nastavljate peći kolače, ali po prilagođenim receptima. Jedan takav recept poslala nam je Anamarija Gulić koju pratimo na Instagramu Srce od čokolade.

Otkrila nam je kako se priprema sočna i mekana slastica s jabukama i šumskim voćem za koju nisu potrebna ni kap mlijeka, niti mrvica brašna.

Mlijeko je zamijenjeno biljnim, maslac se ne koristi, a pšenicu zamjenjuje pir i to u obliku griza. Kako bi kolač bio što zdraviji, Anamarija koristi integralni pirov griz, jer ta namirnica u tom obliku sadrži više vlakana i vitamina B.

image
Privatni album

Ako vam pšenica ne smeta, možete koristiti običan griz, a recept ne trebate mijenjati. Uostalom, bila bi ga šteta remetiti preračunavanjem, kad je tako čijepo jednostavan: nema vaganja, sve mjere su na čaše ili šalice, od 200 ili 250 ml, što vam je god pri ruci.

Anamarija nam je uputila i jednu zgodnu napomenu: ako koristite integralni pirov griz s dodatkom mljevenih sjemenki i rogača, dobit ćete još bogatiji okus, a trebat će vam i manje šećera jer rogač daje dozu slatkoće.

Kolač od griza s jabukama

Sastojci:

1 šalica šećera 
1 šalica fino mljevenih badema 
1 šalica integralnog pirovog griza 
1 šalica mlijeka (ili biljnog napitka)
1/2 šalice suncokretova ulja
2 žlice kakaa
1 red grubo nasjeckane tamne čokolade (po želji)
3 jaja
​1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
1 naribana jabuka
šaka šumskog voća (svježeg ili smrznutog) 
prstohvat soli
malo cimeta 
šećer u prahu (za posipanje)

Priprema:

Obložite pleh papirom za pečenje. Neka svi sastojci budu sobne temperature.

U zdjeli lagano promiješajte jaja rupičastom kuhačom. Dodajte šećer, vanilin šećer, cimet (po želji) i prstohvat soli. Umiješajte mljevene bademe, pirov griz, prašak za pecivo i kakao. Postupno dodajte mlijeko i ulje. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu bez grudica. Na kraju umiješajte naribanu jabuku i šumsko voće.

Ulijte smjesu u pripremljeni kalup. Po vrhu pospite nasjeckanu tamnu čokoladu.

Pecite kolač u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 30–35 minuta. (Ako vam je pećnica slabija, možete peći i na 200 °C.) Provjerite čačkalicom je li pečen.

Ohlađeni kolač narežite na kocke i po želji pospite šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2025 21:03