Lako je praviti (i jesti) kolače kad smijete konzumirati sve uobičajene sastojke slastica, no što kad su vam zabranjeni osnovne namirnice poput pšenice i mlijeka? Ništa, nastavljate peći kolače, ali po prilagođenim receptima. Jedan takav recept poslala nam je Anamarija Gulić koju pratimo na Instagramu Srce od čokolade.
Otkrila nam je kako se priprema sočna i mekana slastica s jabukama i šumskim voćem za koju nisu potrebna ni kap mlijeka, niti mrvica brašna.
Mlijeko je zamijenjeno biljnim, maslac se ne koristi, a pšenicu zamjenjuje pir i to u obliku griza. Kako bi kolač bio što zdraviji, Anamarija koristi integralni pirov griz, jer ta namirnica u tom obliku sadrži više vlakana i vitamina B.
Ako vam pšenica ne smeta, možete koristiti običan griz, a recept ne trebate mijenjati. Uostalom, bila bi ga šteta remetiti preračunavanjem, kad je tako čijepo jednostavan: nema vaganja, sve mjere su na čaše ili šalice, od 200 ili 250 ml, što vam je god pri ruci.
Anamarija nam je uputila i jednu zgodnu napomenu: ako koristite integralni pirov griz s dodatkom mljevenih sjemenki i rogača, dobit ćete još bogatiji okus, a trebat će vam i manje šećera jer rogač daje dozu slatkoće.
Kolač od griza s jabukama
Sastojci:
1 šalica šećera
1 šalica fino mljevenih badema
1 šalica integralnog pirovog griza
1 šalica mlijeka (ili biljnog napitka)
1/2 šalice suncokretova ulja
2 žlice kakaa
1 red grubo nasjeckane tamne čokolade (po želji)
3 jaja
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
1 naribana jabuka
šaka šumskog voća (svježeg ili smrznutog)
prstohvat soli
malo cimeta
šećer u prahu (za posipanje)
Priprema:
Obložite pleh papirom za pečenje. Neka svi sastojci budu sobne temperature.
U zdjeli lagano promiješajte jaja rupičastom kuhačom. Dodajte šećer, vanilin šećer, cimet (po želji) i prstohvat soli. Umiješajte mljevene bademe, pirov griz, prašak za pecivo i kakao. Postupno dodajte mlijeko i ulje. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu bez grudica. Na kraju umiješajte naribanu jabuku i šumsko voće.
Ulijte smjesu u pripremljeni kalup. Po vrhu pospite nasjeckanu tamnu čokoladu.
Pecite kolač u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 30–35 minuta. (Ako vam je pećnica slabija, možete peći i na 200 °C.) Provjerite čačkalicom je li pečen.
Ohlađeni kolač narežite na kocke i po želji pospite šećerom u prahu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....