StoryEditorOCM
Slatkoprovjereno dobro

Starinski recept za sočni kolač od tri omiljena sastojka: Marija nam je otkrila blago iz obiteljske bilježnice, bomba je!

Piše T. S. M.
11. listopada 2025. - 08:15

Mnogima su kolači od oraha sa svojim punim okusom najdraži tip slastice. Drugi, pak, obožavaju kolače s makom, tamne i moćne. Trećima nema do kolača s kokosom uz koje maštaju o vječnom ljetu ili o krstarenju tropskim arhipelazima... Ali zašto se ograničavati? Zašto ne spojiti sve to u jednu fantastičnu slasticu?

image
Privatni album

Tako je nekako (možda) razmišljala majstorica za kolače koja je osmislila slasticu čiji vam recept prenosimo. Otkrila nam ga je Marija Herjavić Jerkić priznajući kako ju miris ovog kolača uvijek vrati u djetinjstvo i sjeti na gore spomenutu meštrovicu za slatko koja ga je često pekla.

Za još više ovako dobrih slatkih ideja obavezno skoknite na Marijin Instagram.

image
Privatni album

Kolač od oraha, maka i kokosa

Sastojci

250 g šećera
250 g maslaca
100 g maka
100 g mljevenih oraha
100 g kokosa
7 jaja

Za preljev:

malo mlijeka
rum po želji

Za glazuru:

čokoladna glazura po izboru

Priprema

Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke i šećer izmiksajte dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta, a volumen se udvostruči. Dodajte mak, orahe, kokos i otopljeni maslac te kratko promiješajte mikserom.

Zatim lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka, pazeći da smjesa ostane prozračna. Izlijte u kalup obložen papirom za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 30 minuta, dok kolač ne poprimi zlatnosmeđu boju.

Topao kolač lagano prelijte mješavinom mlijeka i ruma, a zatim prelijte čokoladnom glazurom. Ostavite da se ohladi i stegne prije rezanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 15:30