Ako ste imali običaj listati starinske kuharice i bilježnice s receptima ii ste pak bili takve sreće da vam je u bliskom srodstvu bila neka prava majstorica za slatko, možda vam je poznata i torta koja nosi ime po jednoj od najvećih filmskih zvijezda u povijesti.
Torta Greta Garbo koja ime nosi po legendarnoj ikoni filmskog platna po našem joj mišljenju sasvim dostojno odaje počast na najslađi način. I božanstvena je, baš poput nje.
Ne samo da je raskošna poput zvijezde starog kova (ima čak tri kreme) nego ima "ono nešto" zbog čega se pamti. Ako ste ju ikad kušali, sigurno se sjećate okusa. Možda vam samo nedostaje recept? Nema problema, imamo ga mi. Uživajte!
Greta Garbo
Sastojci:
Kore
12 bjelanjaka
12 žlica šećera
4 žlice brašna
300 g mljevenih oraha
Prva krema (karamela)
120 g šećera
50 g maslaca
Druga krema (čokoladna glazura)
120 g čokolade
120 g maslaca
Treća krema (žuta krema)
12 žumanjaka
8 žlica šećera
1 dl mlijeka
2 vanilin šećera
250 g maslaca
Priprema
Kore: Bjelanjke s postupnim dodavanjem šećera izmiksajte u čvrst snijeg. Dodajte brašno i mljevene orahe pa lagano promiješajte kuhačom dok se sastojci ne sjedine. Smjesu izlijte u veliki pleh obložen papirom za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 20–25 minuta. Pečenu koru potpuno ohladite, a zatim je vodoravno prerežite na tri jednaka dijela.
Prva krema: Šećer rastopite na laganoj vatri dok ne poprimi zlatno-smeđu boju. Dodajte maslac i miješajte dok ne dobijete glatku karamel smjesu. Vrućom smjesom ravnomjerno premažite sve tri kore.
Druga krema: Čokoladu i maslac rastopite na laganoj vatri miješajući dok se ne sjedine. Lagano ohlađenu glazuru premažite preko karamele na svim korama. Ostavite da se čokolada stegne.
Treća krema: Žumanjke, šećer, mlijeko i vanilin šećer kuhajte na pari uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi. U ohlađenu smjesu umiješajte pjenasto izrađen maslac i sve dobro izmiksajte u glatku kremu. Tom kremom premažite sve pripremljene kore.
Na kraju tortu možete ukrasiti otopljenom čokoladom po želji. Prije posluživanja ostavite je nekoliko sati (idealno preko noći) u hladnjaku da se okusi prožmu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....