Evo finilo je, izgleda, i bablje lito, a ako vas zbog toga hvata jesenski blues, doskočite mu na najbolji način: ispecite štrudel, jedan pravi jesenski. Naš je prijedlog štrudel od jabuka i šljiva jer su baš dobar spoj i odličan materijal za štrudel. A znate li što im još trebate dodati? Griz!
Zašto dodati griz u štrudel, možda se pitate. Evo odgovora: griz pomaže nadjevima koji imaju tendenciju curiti iz štrudela da postanu kompaktni, što sprječava curenje. Koliko griza trebate dodati ovisit će ponajprije o tome koliko je voće koje koristite sočno, a detalje ćete otkriti u receptu koji slijedi.
Primijetit ćete još jedan pomalo neobičan detalj, a to je posipanje šećera između kora. Zašto je to dobro napraviti kad se peče štrudel s voćnim nadjevom? Zato što neke vrste, osobito trešnje, višnje i šljive, ali i marelice, tijekom pečnja mogu poprimiti naglašeno kiselu notu okusa, a kako bi se tome doskočilo, šećer se ne dodaje samo u nadjev, gdje ga kiselost voća može predvladati, nego i na opisani način.
Štrudel od šljiva i jabuka
Sastojci:
500 g kora za štrudel
400 g jabuka
400 g šljiva
100 g šećera
50 g maslaca
3-4 žlice griza
1 žličica cimeta
Priprema:
Jabuke ogulite i naribajte, a šljive očistite od koštica i narežite na četvrtine. U zdjeli pomiješajte jabuke, šljive, griz, cimet i pola šećera. Pustite ih desetak minuta da malo puste sok.
Kore raširite na stol i svaku premažite otopljenim maslacem. Prvu koru pospite šećerom i prekrijte drugom, zatim je pospite šećerom i prekrijte trećom. Dodajte dio voća, pa pospite malo šećera. Zarolajte štrudel, stavite ga na lim obložen papirom za pečenje i premažite maslacem, a zatim ponovite opisani postupak s ostatkom kora, šećera i voća.
Pecite štrudel u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 35–40 minuta, dok lijepo ne porumeni.
Pustite da se malo ohladi, pospite šećerom u prahu i poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....