Sjećate li se kako je lijepo bilo ljeti se vratiti s plaže pa u hladnjaku pronaći sočan i dobro ohlađen kolač s voćem? Tko je bio sretan pa imao dobru baku, još uvijek pamti te slatke ljetne uspomene.
Bake su dobro znale kako sa što manje uloženog truda i novca razveseliti ukućane kvalitetnom slasticom, a među receptima koje su međusobno rado dijelile i zapisivale u svoje bilježnice nezaobilazan je bio sočni kolač s grizom i jogurtom, kao stvoren za ljetne vrućine i još više - za ljetno voće.
Nudimo vam jednu od verzija ovog odličnog, a jednostavnog ljetnog kolača koji je najbolji kad se dobro ohladi.
Sočni kolač od griza i jogurta s voćem
Sastojci
300 g sezonskog voća
200 g griza
100 g glatkog brašna
150 g šećera
200 ml jogurta
100 ml suncokretovog ulja
2 jaja
1 prašak za pecivo
naribana korica limuna (ili naranče)
Za preljev
500 ml mlijeka
2 vanilin šećera
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C i obložite lim papirom za pečenje.
U jednoj zdjeli pomiješajte griz, brašno, prašak za pecivo i sol.
U drugoj zdjeli umutite jaja i šećer dok ne posvijetle, zatim dodajte jogurt, ulje, vaniliju i koricu limuna.
Spojite suhe i mokre sastojke i dobro promiješajte.
Ulijte smjesu u pripremljeni lim. Po vrhu posložite oprano i po potrebi narezano voće (ako koristite smrznuto, nemojte ga prethodno odmrzavati).
Pecite oko 35–40 minuta, dok kolač ne dobije lijepu zlatnu boju, a čačkalica izađe čista.
Dok se peče, pripremite preljev: pomiješajte mlijeko šećerom i zagrijte ga do vrenja. Čim kolač izađe iz pećnice, prelijte ga preljevom dok je još vruć.
Ohladite i spremite u hladnjak. Najbolji je kad odstoji barem par sati – ili do sutradan.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....