StoryEditorOCM
Slatkotako jednostavno

Sve su bake ljeti pekle ovakve kolače: koristile su samo par sastojaka i pripremale ih kao od šale, a mi ih i danas volimo

Piše T. S. M.
16. kolovoza 2025. - 08:15

Sjećate li se kako je lijepo bilo ljeti se vratiti s plaže pa u hladnjaku pronaći sočan i dobro ohlađen kolač s voćem? Tko je bio sretan pa imao dobru baku, još uvijek pamti te slatke ljetne uspomene.

Bake su dobro znale kako sa što manje uloženog truda i novca razveseliti ukućane kvalitetnom slasticom, a među receptima koje su međusobno rado dijelile i zapisivale u svoje bilježnice nezaobilazan je bio sočni kolač s grizom i jogurtom, kao stvoren za ljetne vrućine i još više - za ljetno voće.

Nudimo vam jednu od verzija ovog odličnog, a jednostavnog ljetnog kolača koji je najbolji kad se dobro ohladi.

image
Shutterstock

Sočni kolač od griza i jogurta s voćem

Sastojci 

300 g sezonskog voća
200 g griza 
100 g glatkog brašna
150 g šećera 
200 ml jogurta 
100 ml suncokretovog ulja
2 jaja
1 prašak za pecivo
naribana korica limuna (ili naranče)

Za preljev 

500 ml mlijeka
2 vanilin šećera

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 °C i obložite lim papirom za pečenje.

U jednoj zdjeli pomiješajte griz, brašno, prašak za pecivo i sol.

U drugoj zdjeli umutite jaja i šećer dok ne posvijetle, zatim dodajte jogurt, ulje, vaniliju i koricu limuna.

Spojite suhe i mokre sastojke i dobro promiješajte.

Ulijte smjesu u pripremljeni lim. Po vrhu posložite oprano i po potrebi narezano voće (ako koristite smrznuto, nemojte ga prethodno odmrzavati).

Pecite oko 35–40 minuta, dok kolač ne dobije lijepu zlatnu boju, a čačkalica izađe čista.

Dok se peče, pripremite preljev: pomiješajte mlijeko šećerom i zagrijte ga do vrenja. Čim kolač izađe iz pećnice, prelijte ga preljevom dok je još vruć. 

Ohladite i spremite u hladnjak. Najbolji je kad odstoji barem par sati – ili do sutradan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 12:11