StoryEditorOCM
Slatkobožanstveni okusi

Tiramisu od jabuke i karamele: slojevi bogate kreme i fino začinjene jabuke spajaju se u desert koji će svi obožavati

Piše T. S. M.
21. veljače 2025. - 14:39

Kolači s jabukama popularni su s dobrim su razlogom: štrudeli, pite, brzi kolači, torte, pohane jabuke... sve nam je to drago i sve to rado pripremamo. A što kažete na jedan tiramisu s jabukama?

Zamislite samo te slojeve kreme s mascarponeom isprepletene s karamelom i jabukama, dok se kao hrskavi element javlja sloj preprženih oraha... Da, ovo bi lako mogao postati vaš novi omiljeni kolač s jabukama.

Tiramisu j jabukama

Sastojci:

Za sloj s jabukama:

400 g jabuka oguljenih i sitno nasjeckanih
235 ml soka od jabuke
100 g šećera
1 žličica cimeta
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žlica maslaca

Za kremu:

450 g mascarponea ili krem ​​sira 
450 ml slatkog vrhnja
200 g šećera
8 žumanjaka
1 žlica marsale ili prošeka

Za preljev:

120 ml karamel umaka
50 g oraha

dodatno:

pakiranje piškota
300 ml soka od jabuke
1 žlica marsale ili prošeka

Priprema

Maslac, jabuke narezane na kockice, sok od jabuke, vaniliju, šećer i cimet kuhajte 20-ak minuta uz povremeno miješanje pa maknite s vatre i pustite da se ohladi.

Orahe prepecite na suhoj tavi da postanu hrskavi pa ih nasjeckajte.

Žumanjke i šećer tucite na pari oko 5 minuta dok ne postanu blijedožuti i pjenasti.

Odvojeno pomiješajte mascarpone (ili krem ​​sir) sa slatkim vrhnjem i marsalom ili prošekom pa im dodajte žumanjke sa šećerom.

Piškote umačite u smjesu marsale i soka od jabuke pa ih slažite na dno posude. Prekrijte ih polovicom kreme, preko toga stavite pola smjese s jabukama pa zatim novi sloj piškota. Prekrijte ostatkom kreme s mascarponeom, zatim ostatkom smjese od jabuka i pokapajte umakom od karamele (koji ste zagrijali u mikrovalnoj ili u zdjeli tople vode da bi postao gotovo tekuć) pa pospite orasima. 

Stavite u hladnjak da se dobro rashladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 18:11