Kolači s jabukama popularni su s dobrim su razlogom: štrudeli, pite, brzi kolači, torte, pohane jabuke... sve nam je to drago i sve to rado pripremamo. A što kažete na jedan tiramisu s jabukama?
Zamislite samo te slojeve kreme s mascarponeom isprepletene s karamelom i jabukama, dok se kao hrskavi element javlja sloj preprženih oraha... Da, ovo bi lako mogao postati vaš novi omiljeni kolač s jabukama.
Tiramisu j jabukama
Sastojci:
Za sloj s jabukama:
400 g jabuka oguljenih i sitno nasjeckanih
235 ml soka od jabuke
100 g šećera
1 žličica cimeta
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žlica maslaca
Za kremu:
450 g mascarponea ili krem sira
450 ml slatkog vrhnja
200 g šećera
8 žumanjaka
1 žlica marsale ili prošeka
Za preljev:
120 ml karamel umaka
50 g oraha
dodatno:
pakiranje piškota
300 ml soka od jabuke
1 žlica marsale ili prošeka
Priprema
Maslac, jabuke narezane na kockice, sok od jabuke, vaniliju, šećer i cimet kuhajte 20-ak minuta uz povremeno miješanje pa maknite s vatre i pustite da se ohladi.
Orahe prepecite na suhoj tavi da postanu hrskavi pa ih nasjeckajte.
Žumanjke i šećer tucite na pari oko 5 minuta dok ne postanu blijedožuti i pjenasti.
Odvojeno pomiješajte mascarpone (ili krem sir) sa slatkim vrhnjem i marsalom ili prošekom pa im dodajte žumanjke sa šećerom.
Piškote umačite u smjesu marsale i soka od jabuke pa ih slažite na dno posude. Prekrijte ih polovicom kreme, preko toga stavite pola smjese s jabukama pa zatim novi sloj piškota. Prekrijte ostatkom kreme s mascarponeom, zatim ostatkom smjese od jabuka i pokapajte umakom od karamele (koji ste zagrijali u mikrovalnoj ili u zdjeli tople vode da bi postao gotovo tekuć) pa pospite orasima.
Stavite u hladnjak da se dobro rashladi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....