Jeste li se ikad našli u prilici da vam se baš jede tiramisu, a zapravo vam je potrebna torta? Tiramisu, složit ćete se sigurno s nama, ima određene čari, poput profinjenog okusa i kremaste teksture, ali ni dobroj torti nije lako odoljeti.
Raskošne, bogate, sočne torte savršene su za svečane prilike, ali ponekad ih poželimo i tek tako, jer su, jednostavno, toliko dobre. Eto, ako ste ikad poželjeli da je tiramisu prava torta, želja vam se konačno ispunila, jer imamo recept za desert koji kombinira tortu od oraha i tiramisu.
Tiramisu torta od oraha
Sastojci:
Biskvit:
50 g mljevenih oraha
50 g šećera
200 g mekog neslanog maslaca
3 velika jaja
225 g glatkog brašna
10 g kakaa u prahu
10 g instant kave
10 g praška za pecivo
1 žličica sode bikarbone
20 g mlijeka
prstohvat soli
Krema
250 g mascarponea
50 g maslaca
2 espressa (oko 50 ml)
75 g šećera u prahu
Dodatno:
orasi za ukrašavanje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 C i obložite dva kalupa od 20 cm papirom za pečenje. Izvadite sve sastojke za kremu jer moraju biti sobne temperature.
Miksajte maslac sa šećerom dok ne postane pjenast pa uz miksanje dodajte jedno po jedno jaje pa umiješajte mlijeko. U zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo, kavu, kakao, mljevene orahe i prstohvat soli pa miješajte dok se sastojci ne sjedine. Podijelite smjesu u dva kalupa i pecite ih oko 25 minuta.
Pustite biskvite da se hlade 20 minuta, a zatim ih pažljivo prevrnite na rešetku i pustite da se potpuno ohlade.
Za kremu najprije skuhajte vrlo jaku kavu i odvojite 50 ml za kremu, a ostalo sačuvajte za premazivanje, a dok se hladi provjerite jesu li ostali sastojci sobne temperature. Miksajte mascarpone, maslac, prosijani šećer u prahu i kavu dok krema ne postane glatka.
Ostatkom kave pomoću kista premažite površinu biskvita, a kad se kava upije premažite jedan biskvit polovicom kreme, poklopite ga drugim biskvitom pa ostatkom kreme premažite tortu i ukrasite je orasima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....