StoryEditorOCM
Slatkosvi će se pitati...

Tko bi rekao da se od koštica voćke koja raste u Dalmaciji može napraviti liker! Prava je delikatesa, a priprema se lako

Piše T. S. M.
25. svibnja 2025. - 13:33

Priča o nešpuli koju smo objavili prije koji dan (podsjetite se ovdje) izazvala je veliko zanimanje pa vam nudimo slatki nastavak u vidu još jednog recepta s aromatičnim plodovima te lijepe biljke koju neki nazivaju i japanskom mušmulom.

Nakon što smo vam u prethodnom tekstu objasnili kako možete napraviti ukusan sirup, kao stvoren za pripremu soka ili za korištenje u slasticama i koktelima, sada ćemo vam otkriti i da se od koštica nešpule može napraviti nešto dobro. Liker, koji okusom podsjeća na amaretto, osobito je omiljen u Italiji gdje se naziva - nespolino.

Za pripremu će vam trebati tridesetak koštica nešpule, a možete ih staviti i više, za intenzivnijiokus, zatim nešto šećera (količinu prilagodite svom ukusu) te domaća rakija, koju, ako vam nije pri ruci ili ju ne volite, možete zamijeniti votkom. 

image
/Shutterstock

Nespolino (liker od koštica nešpule)

Sastojci:

1 l rakije
300-450 g šećera 
30 koštica nešpule

Priprema:

Koštice nešpule operite, po potrebi uklonite ostatke voćne pulpe, a zatim ih posušite. Stavite ih u steriliziranu staklenku, dodajte šećer pa ulijte rakiju. Ako više volite slađe likere, povećajte količinu šećera, vodeći računa da staklenka bude dovoljno velika za sve sastojke.

Zatvorite staklenku i svaki je dan lagano protresite dok se šećer potpuno ne otopi.

Ostavite liker da odstoji na tamnom i hladnom mjestu oko 40 dana. Nakon toga ga procijedite i spremite u boce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 06:44