Priča o nešpuli koju smo objavili prije koji dan (podsjetite se ovdje) izazvala je veliko zanimanje pa vam nudimo slatki nastavak u vidu još jednog recepta s aromatičnim plodovima te lijepe biljke koju neki nazivaju i japanskom mušmulom.
Nakon što smo vam u prethodnom tekstu objasnili kako možete napraviti ukusan sirup, kao stvoren za pripremu soka ili za korištenje u slasticama i koktelima, sada ćemo vam otkriti i da se od koštica nešpule može napraviti nešto dobro. Liker, koji okusom podsjeća na amaretto, osobito je omiljen u Italiji gdje se naziva - nespolino.
Za pripremu će vam trebati tridesetak koštica nešpule, a možete ih staviti i više, za intenzivnijiokus, zatim nešto šećera (količinu prilagodite svom ukusu) te domaća rakija, koju, ako vam nije pri ruci ili ju ne volite, možete zamijeniti votkom.
Nespolino (liker od koštica nešpule)
Sastojci:
1 l rakije
300-450 g šećera
30 koštica nešpule
Priprema:
Koštice nešpule operite, po potrebi uklonite ostatke voćne pulpe, a zatim ih posušite. Stavite ih u steriliziranu staklenku, dodajte šećer pa ulijte rakiju. Ako više volite slađe likere, povećajte količinu šećera, vodeći računa da staklenka bude dovoljno velika za sve sastojke.
Zatvorite staklenku i svaki je dan lagano protresite dok se šećer potpuno ne otopi.
Ostavite liker da odstoji na tamnom i hladnom mjestu oko 40 dana. Nakon toga ga procijedite i spremite u boce.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....