StoryEditorOCM
Slatkobrzo i jednostavno

Tko god je probao njen recept, tvrdi da su ovo najbolje američke palačinke: tajna je u jednom zanemarenom sastojku

Piše P. M.
16. prosinca 2025. - 15:43

Iako na prvi pogled djeluju kao još jedna varijacija klasičnih američkih palačinki, recept Joanne Gaines, koja je, iako se bavi dizajnom i renovacijama, svojim kuharicama izgradila snažno ime i u svijetu gastronomije, razlikuje se u jednom sastojku, mlaćenici, koja se u ovom receptu koristi umjesto običnog mlijeka te daje palačinkama blagu kiselost i mekoću.

Gaines u svojim kuharicama često ističe da kuhanje ne mora biti komplicirano kako bi bilo uspješno. Njezini recepti prilagođeni su kućnim uvjetima, bez profesionalnih trikova i teško dostupnih i skupih sastojaka. Njene palačinke mnogi nazivaju najboljima ikada, a je li to stvarno tako, uvjerite se sami.

image
/Shutterstock

Američke palačinke

Sastojci

250 g glatkog brašna
140 g maslaca
480 ml mlaćenice
1 žlica praška za pecivo
2 žličice sode bikarbone
1 žličica soli
2 jaja
ulje za pečenje

Priprema

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Sve dobro promiješajte vilicom ili pjenjačom. U drugoj zdjeli pomiješajte mlaćenicu, otopljeni maslac ili biljno ulje i jaja dok ne dobijete glatku smjesu.

Mokre sastojke ulijte u zdjelu sa suhim sastojcima i lagano promiješajte dok se sastojci ne povežu. Nemojte miješati predugo - smjesa može ostati blago grudasta. Smjesu ostavite da odstoji 20 minuta na sobnoj temperaturi kako bi se aktivirala sredstva za dizanje.Tavu zagrijavajte na srednje laganoj vatri oko 5 minuta, zatim dodajte malo ulja.

Za svaku palačinku na tavu ulijte približno 120 ml smjese. Pecite dok se na površini ne počnu pojavljivati mjehurići, zatim okrenite i pecite još nekoliko minuta, dok palačinke ne poprime ravnomjernu boju.

Postupak ponavljajte s ostatkom smjese, po potrebi dodajući još malo ulja. Palačinke poslužite tople, uz dodatke po želji.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. prosinac 2025 15:43