Ako ste raspoloženi za jednu pravu, moćnu, a opet laganu i nježnu tortu - priznajte, takvu baš nije jednostavno pronaći - onda je torta kamelija upravo ono što tražite.
Čim smo je ugledali na Instagram profilu biljina.kuhinja.tv iza kojeg stoji Biljana Samardžić, bilo nam je jasno da je to prava stvar. Vrlo je kremasta, ali ono što je čini drugačijim od ostalih su kore - peku se čak tri vrste i teško je reći koja je bolja.
Ono što nas uvjerilo da bismo je zaista morali zamoliti za recept bila je Biljanina napomena kako je riječ o torti koja je bila najdraža njenoj kćeri dok je bila mala. S obzirom na to da je Biljana prava majstorica za slatko, to je podatak koji treba uzeti u obzir...
Torta kamelija
Sastojci:
Prva kora:
5 bjelanjaka
100 g šećera
100 g mljevenih oraha
1 žlica brašna
na vrhu noža praška za pecivo
Druga kora:
5 bjelanjaka
100 g šećera
100 g kokosa
1 žlica brašna
na vrhu noža praška za pecivo
Treća kora:
4 cijela jaja
4 žlice šećera
2 žlice ribane crne čokolade
1 žlica brašna
na vrhu noža praška za pecivo
Krema:
10 žumanjaka
300 g šećera
5 žlica brašna (punih)
1 žlica gustina
0,5 dl mlijeka
250 g maslaca
Priprema:
Za prvu i drugu koru istucite bjelanjke u čvrsti snijeg uz postupno dodavanje šećera, a na kraju kuhačom umiješajte orahe i brašno s praškom za pecivo, a za drugu kokos s brašnom i praškom za pecivo.
Za treću koru dugo miksajte jaja sa šećerom (ili prvo bjelanjke pa dodajte žumanjke), a zatim špatulom umiješajte ribanu čokoladu i brašno s praškom za pecivo.
Kore se peku u kalupu promjera 24 centimetara, 15 minuta na 180 stupnjeva Celzija. (provjerite čačkalicom).
Za kremu umutite žumanjke sa šećerom, brašnom, gustinom i 200 ml mlijeka. Ostatak mlijeka stavite kuhati, a kad zakuha dodajte mu smjesu sa žumanjcima pa kuhajte uz miješanje dok se krema ne zgusne.
Pokrijte je prozirnom folijom i pustite da se potpuno ohladi pa je izmiksajte sa maslacem sobne temperature.
Dio kreme ostavite za premazivanje torte, a ostatak podijelite na dva dijela pa premažite prvu koru, preklopite je drugom korom, premažite je drugim dijelom kreme i poklopite trećom korom. Ostatkom kreme premažite tortu te je ukrasite kokosovim brašnom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....