StoryEditorOCM
SlatkoVeliki slatki hit

Torta koju su 80-ih mnogi obožavali: recept je strogo čuvana tajna, a svi su je pekli. Ovo je jedna od najboljih verzija

Piše T. S. M.
21. rujna 2025. - 08:15

Jste li ikad čuli za pancho tortu? Bila je veliki slastičarski hit tijekom 80-ih, a osmišljena je u Rusiji, preciznije u Moskve gdje ju je u ponudu stavila jedna slastičarnica čiji je slastičar imao dobar nos za posao. Njegova je kreacija postigla iznimnu popularnost, premda izgleda kao da ju je u igri radilo malo dijete. Vjerojatno je upravo u tome dio šarma ove torte koja ime, pretpostavlja se, nosi po legendarnom književnom liku Sanchu Panzi jer se naziva još i Don Sancho torta.

Od Sanche do Panche, torta je dobila niz verzija, jer je izvorni recept strogo čuvana tajna. U osnovi se sastoji od prozračnog čokoladnog biskvita, kiselog vrhnja i komadića voća (najčešće ananasa), a sve to je uvijek složeno u karakterističan kupolast oblik koji podsjeća na vulkan. Obično se premazuje zaslađenim kiselim vrhnjem ili nekom kremom sličnog izgleda i okusa te se ukrašava otopljenom čokoladom. 

image
Shutterstock

Osim u karakterističnom izgledu, njezina je posebnost u lijepom omjeru biskvita i kreme te kombinaciji slatkih i kiselkastih okusa, a upravo ta kombinacija jednostavnih sastojaka i neobičan oblik učinili su je omiljenom tortom koja se često radila i rado jela. Provjerite je li njena popularnost bila samo hir, ovo je možda najbolji recept za Pancho tortu.

Pancho torta

Sastojci

Biskvit

150 g šećera
125 g brašna
40 g kakaa 
6 jaja
1 žličica praška za pecivo
1 žličica ekstrakta vanilije

Krema

710 ml slatkog vrhnja 
360 g kiselog vrhnja
250–375 g šećera u prahu 
2 žličice ekstrakta vanilije

Nadjev

250 g nasjeckanog ananasa 
150 g višanja 
120 g nasjeckanih  oraha

Dodatno:

60 ml likera od višnje 
80 g čokolade

Priprema 

Tucite jaja, šećer i vaniliju dok smjesa ne postane gusta i svijetla. Umiješajte prosijano brašno, kakao i prašak za pecivo. Izlijte u lim i pecite 22–25 minuta na 177 °C. Ohladite i narežite na kocke.

Tucite slatko vrhnje sa šećerom u prahu i vanilijom dok ne postane čvrsto. Umiješajte kiselo vrhnje.

Obložite zdjelu folijom, premažite kremom, složite red biskvita, po želji pokapajte likerom, dodajte voće i orahe, zatim sloj kreme. Ponavljajte dok ne napunite zdjelu. Pokrijte i stavite u hladnjak preko noći.

Sutradan preokrenite tortu na pladanj i poravnajte kremu. Otopite čokoladu i pokapajte je po vrhu torte, pospremite je u hladnjak da se čokolada stisne i zatim poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2025 12:23