Jste li ikad čuli za pancho tortu? Bila je veliki slastičarski hit tijekom 80-ih, a osmišljena je u Rusiji, preciznije u Moskve gdje ju je u ponudu stavila jedna slastičarnica čiji je slastičar imao dobar nos za posao. Njegova je kreacija postigla iznimnu popularnost, premda izgleda kao da ju je u igri radilo malo dijete. Vjerojatno je upravo u tome dio šarma ove torte koja ime, pretpostavlja se, nosi po legendarnom književnom liku Sanchu Panzi jer se naziva još i Don Sancho torta.
Od Sanche do Panche, torta je dobila niz verzija, jer je izvorni recept strogo čuvana tajna. U osnovi se sastoji od prozračnog čokoladnog biskvita, kiselog vrhnja i komadića voća (najčešće ananasa), a sve to je uvijek složeno u karakterističan kupolast oblik koji podsjeća na vulkan. Obično se premazuje zaslađenim kiselim vrhnjem ili nekom kremom sličnog izgleda i okusa te se ukrašava otopljenom čokoladom.
Osim u karakterističnom izgledu, njezina je posebnost u lijepom omjeru biskvita i kreme te kombinaciji slatkih i kiselkastih okusa, a upravo ta kombinacija jednostavnih sastojaka i neobičan oblik učinili su je omiljenom tortom koja se često radila i rado jela. Provjerite je li njena popularnost bila samo hir, ovo je možda najbolji recept za Pancho tortu.
Pancho torta
Sastojci
Biskvit
150 g šećera
125 g brašna
40 g kakaa
6 jaja
1 žličica praška za pecivo
1 žličica ekstrakta vanilije
Krema
710 ml slatkog vrhnja
360 g kiselog vrhnja
250–375 g šećera u prahu
2 žličice ekstrakta vanilije
Nadjev
250 g nasjeckanog ananasa
150 g višanja
120 g nasjeckanih oraha
Dodatno:
60 ml likera od višnje
80 g čokolade
Priprema
Tucite jaja, šećer i vaniliju dok smjesa ne postane gusta i svijetla. Umiješajte prosijano brašno, kakao i prašak za pecivo. Izlijte u lim i pecite 22–25 minuta na 177 °C. Ohladite i narežite na kocke.
Tucite slatko vrhnje sa šećerom u prahu i vanilijom dok ne postane čvrsto. Umiješajte kiselo vrhnje.
Obložite zdjelu folijom, premažite kremom, složite red biskvita, po želji pokapajte likerom, dodajte voće i orahe, zatim sloj kreme. Ponavljajte dok ne napunite zdjelu. Pokrijte i stavite u hladnjak preko noći.
Sutradan preokrenite tortu na pladanj i poravnajte kremu. Otopite čokoladu i pokapajte je po vrhu torte, pospremite je u hladnjak da se čokolada stisne i zatim poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....