StoryEditorOCM
Slatkokremasta i prozračna

Torta nježna i lagana kao san: nekoć je bila vrlo omiljena, pamtite li je? Biljana radi najljepšu koju smo ikad vidjeli

Piše T. S. M
15. kolovoza 2025. - 10:15

Volite li lagane kolače, ali ipak ne možete odoljeti kremastim slasticama, vjerujemo da će vam dobro doći recept koji nam je dala prava majstorica za torte i kolače, Biljana Samardžić koju pratimo na izvrsnom Instagram profilu Biljina.kuhinja.tv.

Biljana nam je otkrila kako se priprema krema s vrlo laganim, prozračnim korama i finom, bogatom kremom, nekoć vrlo popularna puslica torta. Baš smo ju nedavno ugledali u jednoj staroj kuharici, no moramo vam priznati da nam se puno više sviđa Biljanina verzija.

U svim verzijama recepta za ovu tortu kore se rade od beze smjese i vrlo su lagane i prozračne, dok se preostali žumanjci najčešće skuhaju s mlijekom u kremu s okusom vanilije i oraha. Mnogi toj kremi pridruže i tučeno slatko vrhnje pa ta dva nadjeva kombiniraju s korama od bjelanjaka. Nažalost, neki su lijeni za kuhati kremu sa žumanjcima pa kuhaju puding od vanilije, neki žumanjke i šećer kombiniraju s margarinom... 

Biljana, međutim, radi jednu kremu koju potom dijeli na dva dijela te u jedan dodaje orahe. Za još bolji izgled torte na vrh stavlja čokoldnu glazuru ili čokoladu u prahu.

Puslica torta s orasima

Sastojci

Za koru:

10 bjelanjaka
400 g šećera
prstohvat soli
1 žlica alkoholnog octa

Za kremu:

10 žumanjaka
150 g šećera
400 ml mlijeka
50 g škrobnog brašna
250 g maslaca
250 g mljevenih oraha

Priprema

U velikoj posudi izmiksajte bjelanjke uz prstohvat soli. Kada se počnu pjeniti, nastavite miksati postupno dodajući šećer. Pri kraju dodajte i ocat. Miksajte dok ne dobijete čvrst i sjajan snijeg, što može potrajati oko deset minuta.

Dobivenu smjesu ravnomjerno rasporedite na veliki lim za pečenje (dimenzija otprilike 30 × 35 cm) obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 150 °C oko 15 minuta, zatim smanjite temperaturu na 120 °C i nastavite sušiti još 20 minuta. Na kraju smanjite na 100 °C i sušite još oko sat i pol. Puslicu ostavite da se potpuno ohladi u pećnici, a potom je prerežite na pola kako biste dobili dvije kore.

Za kremu pjenjačom umutite žumanjke sa šećerom, dodajte dio mlijeka i škrobno brašno te dobro izmiješajte. Preostalo mlijeko zagrijte do vrenja, ulijte pripremljenu smjesu i kuhajte na laganoj vatri uz neprestano miješanje dok se ne zgusne. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.

Ohlađenu kremu izmiksajte s maslacem sobne temperature. Podijelite je na dva dijela te u jedan umiješajte mljevene orahe.

Tortu slažite redoslijedom: prva kora, krema s orasima, žuta krema, druga kora. Po želji možete ukrasiti šlagom, sjeckanim orasima ili drugim dekoracijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 09:25